Krónika

Mi köze a szennyvíznek a sörhöz?

Az Epic Cleantec itala a földet sújtó aszály és vízhiány leküzdésének egyik módja lehet

A Kaliforniát az elmúlt években sújtó történelmi szárazság miatt nagyon sokan kezdtek a víz újrahasznosításának sürgető kérdéssével foglalkozni – de vajon mennyit tehetünk az ügy érdekében azokkal az eszközökkel, amelyek helyben elérhetőek számunkra – teszi fel a kérdést a The Guardian újságírója a Metropol cikkében.

Mi köze a szennyvíznek a sörhöz?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Egy víz-újrahasznosító cég erre a kérdésre keresi a választ, egy helyi sörfőzde segítségével. Az eredmény egy szennyvízből készült sör, és a The Guardian munkatársa egy kóstolás után azt mondta, hogy egész jó lett.

Az Epic Cleantec és a Devil’s Canyon Brewing Company egy 40 emeletes San Franciscó-i lakóépület zuhanyzóiból, mosókonyháiból és mosdókagylóiból gyűjti össze a szennyvizet, ahol profi felszerelésekkel fogják fel azt, kezelik és ivási célokra újrafelhasználhatóvá teszik. Így született meg az Epic OneWater Brew nevezetű sörkülönlegesség.

Az innivalót nem árusítják boltokban, a cég elárulta, hogy ez egy bemutató termék: az Epic célja, hogy az emberek beszéljenek a víz újrahasznosításának lehetőségeiről, az újrahasznosított ivóvízre vonatkozó jelenlegi kereskedelmi szabályozás pedig nagyon szigorú.

Szerettünk volna valami szórakoztatót csinálni, hogy felkeltse az emberek érdeklődését egy nagyon fontos téma iránt, és egyben megmutatni a víz újrafelhasználásában rejlő, kiaknázatlan lehetőségeket is – mondta Aaron Tartakovsky, az Epic Cleantec társalapítója és vezérigazgatója. A sörükről szólva elmondta, hogy a kölsch mellett döntöttek:

„Olyan sört szerettünk volna választani, amely univerzálisan kedvelt lesz, szemben néhány kézműves sörrel, például egy IPA-val, amelyet egyesek szeretnek, mások pedig nem.”

De a legfontosabb kérdés, milyen íze is lett az óriási bérház szennyvizéből készült sörnek? A The Guardian újságírója ahhoz, hogy megtudja, megkóstolt egy négyes kiszerelésű OneWater Brew-t. Elmondása szerint kellemes volt, üde és teljesen iható.

Nem volt semmilyen kellemetlen mellékíze, ha ezt egy bárban szolgálják fel nekem, soha nem találtam volna ki, honnan származik – árulta el.

A 21. században járunk, minden rendelkezésünkre álló technológia adott. Az a tény, hogy továbbra is attól függünk, hogy esik-e az eső, ahhoz, hogy tudjuk, lesz-e elég vizünk, hatalmas probléma – mondta a cég vezérigazgatója.

Kapcsolódó írásaink