Krónika

Több mint ezer éve élt kamasz múmiáját találták meg perui régészek

A szakemberek szerint 1100–1200 évvel ezelőtt élt, és a limai vagy ichmai kultúra közösségéhez tartozhatott

Feltehetően egy serdülő több mint ezeréves mumifikálódott maradványait találták meg perui régészek hétfőn egy Lima külvárosában folytatott ásatáson.

Több mint ezer éve élt kamasz múmiáját találták meg perui régészek
A régészek a cajamarquillai régészeti lelőhelyen dolgoznak
Fotó: GUADALUPE PARDO / AFP

A temetkezési leplekbe burkolt, kerámiákkal körülvett maradványokra egy földalatti sírban bukkantak rá. A Cajamarquillában folyó ásatások vezetője, Yomira Huaman régész elmondta, hogy a múmiát jó állapotban találták meg. Bőr- és hajmaradványok is voltak a sírban.

A kamasz a régész szerint 1100–1200 évvel ezelőtt élt, és a limai vagy ichmai kultúra közösségéhez tartozhatott. Múmiáját mintegy 200 méterre fedezték fel attól a helytől, ahol tavaly az első múmiát találták Cajamarquillában.

A régészeti lelőhelyen azóta nyolc gyermek és 12 felnőtt maradványait tárták fel. A jelek arra utalnak, hogy 800–1200 évvel ezelőtt feláldozták őket.

A Cajamarquilla-épületegyüttesben egyebek mellett négy piramis romjai és labirintusszerűen elrendezett falak is találhatók. Ez Peru második legnagyobb vályogtéglából épült városa az északon fekvő Chan Chan után.

Cajamarquillát Kr. e. 200 körül építették, az inka birodalom felemelkedése előtt, és 1500-ig lakták a várost. Mintegy 10–20 ezer embernek adhatott otthont.

Cajamarquilla lakói Huaman szerint feltehetően az óceán partvidékéről és az Andok fennsíkjairól származtak. A Limától mintegy 20 kilométerre fekvő város egykor virágzó kereskedelmi központ lehetett.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom