Krónika

Felütötte a fejét a skarlát Háromszéken

Több Kovászna megyei tanintézményben is felütötte a fejét a skarlát, de járványról még nem kell beszélni. Ilyen 1989 óta nem volt Háromszéken, azóta a legtöbb megbetegedést 2007-ben jegyezték, akkor hatvanöt gyermeknél diagnosztizáltak a kórt.

Felütötte a fejét a skarlát Háromszéken
A betegség tüneteit a szájban is fel lehet fedezni (képünk illusztráció)
Fotó: MH-archív/Hegedüs Róbert

Bár járvány még nincs, de azért nem árt az óvatosság, hiszen az elmúlt időszakban több skarlátos megbetegedést is jelentettek Kovászna megyéből – írta meg a Székelyhon. Mint a lapnak Farkas József epidemiológus elmondta, a vakációt megelőző időszakban hét iskolából és óvodából jelentették, hogy fertőzött gyerekeket észleltek, de mindössze tíz esetről van szó.

Ahhoz, hogy gócról beszélhessünk, egy közösségen belül legalább három összefüggő esetnek kell lennie legalább tíz nap eltéréssel – fogalmazott a szakember. Utalt arra is, a feljegyzett eseteknél minden bizonnyal jóval több olyan megbetegedés van, amelyet az orvosok nem jelentettek, vagy amelyeket otthon antibiotikummal kezeltek a szülők, hiszen a skarlátra a kollektív fogékonyság az 1–14 éves gyermekek körében a legmagasabb. Az kiemelten fontos, hogy ne maradjon kezeletlen a beteg, mert a fertőzés súlyos szövődményeket okozhat – húzta alá Farkas József.

Skarlátjárvány egyébként 1989 óta nem volt Háromszéken, azóta a legtöbb megbetegedést 2007-ben jegyezték, akkor hatvanöt gyermeknél diagnosztizáltak a kórt.

Kapcsolódó írásaink