Krónika

Kitelepítés vár Ferihegy ürgéire

Hazánk egyik legjelentősebb ürgeállománya él a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén. A populációt most Altbäcker Vilmos egyetemi professzor vezetésével mérik föl.

Kitelepítés vár Ferihegy ürgéire
Nem zavarja a nagy zaj és a kerozin illata sem (Képünk illusztráció.)
Fotó: Biosphoto via AFP/Christophe Ravier

Az ürgéket néhány évtizede még mezőgazdasági kártevőként tartották számon, olyannyira, hogy minden leadott állatfarok után pénzjutalom járt az elejtőnek. A világ többi részéhez hasonlóan azonban a hazai állomány is erősen visszaszorult az elmúlt években, ezért a fajt 1982-ben védetté nyilvánították – emlékeztet friss közleményében a Budapest Airport.

Mint fogalmaztak, a megmaradt élőhelyfoltok számbeli és méretbeli csökkenésének negatív hatásait tovább erősíti azok egyre erősebb elszigetelődése. Ma már azt mondhatjuk, hogy ezeken az foltokon szinte kizárólag önálló, egymással kapcsolatban nem álló, szigetszerű populációk alakultak ki. Az állatok természetvédelmi státusát jól jelzi, hogy 2012-ben a faj fokozottan védett lett Magyarországon, s egy-egy példány értékét pedig kereken negyed millió forintban határozták meg.

A Budapest Airport számára kiemelten fontos a légikikötő területén megtalálható állatok védelme. Ugyanakkor a cégnek a biodiverzitás megóvása mellett az ott élő állatokkal való ütközések megelőzésére és mérséklésére is figyelmet kell fordítania.

Annak érdekében, hogy a vállalatnak és a tudósoknak egyaránt pontos képe legyen a kifutópályák, gurulóutak, parkolók, állóhelyek és hangárak közötti nagy kiterjedésű gyepen élő ürgékről, 2023 áprilisában felmérést tartanak a térségben. A munkát Altbäcker Vilmos egyetemi professzor vezetésével, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. természetvédelmi szakemberei, egyetemi hallgatók és önkéntesek végzik majd el.

A felmérés előfeltétele a szintén áprilisra tervezett áttelepítési akciónak is. Utóbbira azért van szükség, mert a repülőtér egyes gurulóútjait, illetve előtereket a biztonsági előírások miatt néhány méterrel ki kell szélesíteni. E munkálatokra európai uniós határozat is kötelezi a vállalatot. A szélesítésre azonban a magyar jogszabályok szerint, csak az ott élő ürgék kitelepítése után kerülhet sor.

Kapcsolódó írásaink