Krónika

Újfajta ízlelési rendszert fedeztek fel a kutatók

Az állatokban olyan receptorokat fedeztek fel, amelyek a kémhatást detektálják

A világ egyik legjobban tanulmányozott állata meglepő hatodik érzékkel bír – írta meg a Rakéta.

Újfajta ízlelési rendszert fedeztek fel a kutatók
Képünk illusztráció
Fotó: NIH/Image Point FR/BSIP via AFP

Az ecetmuslica (Drosophila melanogaster) mindössze két-három milliméteres nagyságú, apró légy, de mégis régóta modellállatként szolgál különböző tanulmányokhoz, és a genetikai kutatások során gyakorta alkalmazzák, többek között éppen kis termete miatt: az ecetmuslica-tenyészetek ugyanis szűkös helyen is elférnek, olcsón fenntarthatóak, és rendkívül gyorsan állítható elő az utánpótlásuk gyors szaporodásuknak köszönhetően.

Akárcsak a medveállatkák vagy a Caenorhabditis elegans fonálférgek, az ecetmuslicák is a legalaposabban vizsgált és feltérképezett organizmusok közé tartoznak, de úgy tűnik, még mindig tartogatnak olyan meglepetéseket a kutatók számára, amelyek új megvilágításba helyezik a velük kapcsolatos elméleteket.

A Nature Metabolismban március 20-án megjelent tanulmány szerint a Drosophila melanogaster faj tagjai olyan képességgel rendelkeznek, amelyre más fajok esetében még nem találtak nyilvánvaló bizonyítékot: egy kémhatást detektáló gén található a szervezetükben.

Emily Liman neurobiológus szerint ez egy teljesen újfajta ízlelési rendszer bizonyítéka, amely nem jellemző más fajokra, bár korábbi kísérletekben már próbálták felmérni, hogy egyes állatok, például macskák vagy akár az emberek milyen mértékben tudják érzékelni az ételek pH-szintjét.

A vizsgálatok eredményei nem tették egyértelművé, hogy az esetükben létezik-e a lúgos hatást ízként észlelő képesség, a muslicák azonban valóban egy lúgos alapízt éreznek, és ez az adottság egyfajta „hatodik érzékként” is felfogható, amely kulcsfontosságú lehet az életük védelme szempontjából.

Kapcsolódó írásaink