Krónika

Kanyaró Szerbiában

Szendrőn, Belgrádban és Újvidéken is felfedeztek a közelmúltban kanyarós betegeket. A 2017 és 2018 között kitört járványban csaknem hatezren kapták el a vírust.

Kanyaró Szerbiában
Gyermekek oltása a kórság ellen Pakisztánban
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Hussain Ali

Szerbia területén eddig negyvenöt kanyarós beteget vettek nyilvántartásba – közölte csütörtökön a Milan Jovanović Batut Közegészégügyi Intézet. Mint a Szabad Magyar Szó megírta, Szendrőn (Smederevo) negyvenen kapták el a fertőzést, ebből huszonhárom a két évnél fiatalabb, oltatlan gyermek, hárman óvodások, és tizennégy esetben felnőttekről van szó. Két gyermeknél ezzel párhuzamosan tüdőgyulladás lépett fel.

Újvidéken egy 9 éves oltatlan gyermek és egy 40 éves felnőtt, Belgrádban egy négy hónapos csecsemő, egy tizennégy hónapos gyermek és egy 21 éves személy betegedett meg.

A lapban megjegyzik, a 2017 és 2018 között kitört járvány során ötezer-nyolcszázan kapták el a kórt, és tizenöten hunytak el a a fertőzés következtében. A kanyaró agresszíven fertőző vírus, egy érintett akár tizenöt oltatlan személynek is továbbadhatja azt.

Kapcsolódó írásaink

A kór, amit egyszer már legyőztünk

ĀA WHO adatai szerint 2019 első hét hónapjában világszerte 360 ezer kanyarós megbetegedést regisztráltak, háromszor annyit, mint 2018 hasonló időszakában