Krónika

Az embercsempészek ellen nemzetközi együttműködésre van szükség

A magyar határon idén már több mint húszezer határsértőt fogtak el

A rendvédelmi erők csak nemzetközi együttműködéssel tudnak hatékonyan fellépni egy nagy, multinacionális bűnszervezet, az embercsempészek ellen – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Az embercsempészek ellen nemzetközi együttműködésre van szükség
Bakondi György: Az embercsempészek ellen nemzetközi együttműködésre van szükség
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Bakondi György felhívta a figyelmet arra, hogy az embercsempészek nagy, nemzetközi hálózatban működnek a kiindulóországoktól a célországokig. Ezek kiterjedt, sok pénzzel rendelkező, egymással is konkuráló és a tevékenységüket a hatóságok elől elrejtő csoportok, amelyekben különféle funkciókat ellátók tevékenykednek, például felderítők, szállítók, okmányhamisítók, pihentetők.

A különféle bandák területi fennhatóságot is igyekeznek szerezni egy-egy határszakasznál, akár erőszakos konfliktusok árán is – tette hozzá.

Közölte: a magyar határon idén már több mint húszezer határsértőt fogtak el, és több mint kétszáz embercsempész ellen indítottak eljárást.

A belbiztonsági főtanácsadó szerint az EU bűnüldöző szerveinek, például a Frontexnek – az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökségnek – éppen az embercsempészek elleni nemzetközi együttműködésben lenne kiemelkedő szerepe, hogy gyors információcserével, nemzetközi akciók szervezésével mihamarabb felszámolják az embercsempész csoportokat.

Azonban mindaddig, amíg az EU apparátusa által követett migrációs politikában az illegális migráció „pozitívnak tekintendő vagy támogatandó, de legalábbis nem üldözendő”, addig vonzerőt jelent – jelentette ki.

Arról is beszélt: könnyen előfordulhat, hogy miközben politikai nyilatkozatok hangoznak el arról, hogy a külső határok őrizete nagyon fontos, és arra uniós forrásokat is kell fordítani, Magyarországot a határt őrző tevékenysége miatt megbírságolja az európai bíróság.

Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában részletesen is beszélt az uniós politikusok migrációval kapcsolatos közelmúltbeli nyilatkozatairól. Úgy fogalmazott: azt nem lehet eldönteni egyelőre, hogy a külső határok védelméről szóló kijelentések a közeledő uniós választásokkal összefüggő politikai nyilatkozatot takarnak, vagy az EU illegális migrációra adott válaszainak újragondolását jelzik.

A bécsi terrorfenyegetettségről szólva a belbiztonsági főtanácsadó megjegyezte: a titkosszolgálatoknak komoly információjuk lehet, hiszen a lehetséges elkövetői kört is behatárolták.

A keresztény templomok elleni terrorista támadás nem példa nélküli Európában – mondta, reményeit fejezve ki, hogy hatékony fellépéssel meg lehet előzni a terrorcselekményt.

Kapcsolódó írásaink

Bakondi György: Fokozódik a migrációs nyomás

ĀA magyar kormány arra törekszik, hogy az Európai Unió, egyben Magyarország határától minél távolabb erősítse meg a határőrizetet a balkáni útvonalon – hangsúlyozta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója