Krónika

Belgiumban börtönbüntetésre ítéltek egy nőt 12 éves fia megpofozásáért

A fiú, akit egyedül nevel, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD) szenved

Négy hónap börtönbüntetésre és 400 eurós (156 ezer forint) pénzbírságra ítélt a brüsszeli bíróság egy nőt, aki három évvel ezelőtt megpofozta akkor 12 éves fiát – írta a The Brussels Times című belga hírportál szerdán.

Az ügyvédként dolgozó nő azért keveredett vitába a fiával, mert úgy vélte, hogy másolta a házi feladatát. A szóváltás során a fiú állítólag egy vizespalackkal dobta meg anyját, aki erre felpofozta, és egy könyvet vágott hozzá. Egy szomszéd, aki hallotta a veszekedést, értesítette a rendőrséget.

Az anya elismerte, hogy megütötte a fiát, de azt állította, hogy „pusztán nevelő célzattal" pofozta meg gyerekét.

„Belgiumban a nevelő célzatú pofon nem büntetendő" – jelentette ki nő ügyvédje, aláhúzva, hogy a nő soha nem akarta igazán bántani a fiát.

„Nem állítom, hogy ez a legjobb módja a nevelésnek, de a cselekedetet különleges körülmények előzték meg" – állította. Rámutatott, hogy a nő nemrég épült fel az úgynevezett kiégésszindrómából, és a fia, akit egyedül nevel, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD) szenved.

Az ügyben illetékes bíró súlyosbító körülményként azt hozta fel, hogy a nő a bírósági eljárás során nem tanúsított megbánást.

„A bíróság tekintettel van arra, hogy a gyerek bizonyára nem könnyű eset, de azt is figyelembe kell vennie, hogy a vádlott részéről a tárgyalás során nem mutatkozott megbánás" – jegyezte meg a bíró.

Kapcsolódó írásaink