Krónika

Isszák a sört a szerbek, még ha drága is

Arattak a habzó főzetek

Bár az árak emelkedtek, de Szerbia lakossága csak azért sem mond le a sörről. Az árak eléggé változatosak, de ez nem hat riasztóan az ital rajongóira.

Isszák a sört a szerbek, még ha drága is
Nagyon eltérő árakkal kell számolniuk a fogyasztóknak (képünk illusztráció)
Fotó: Hans Lucas via AFP/Magali Cohen

Bár a szerbiai infláció februárban meghaladta a tizenhat százalékot, és így nagyon sok embernek kellett visszafognia költéseit, a sörivók nem mondtak le kedvenc italukról – írta meg hétfőn a vajdasági Szabad Magyar Szó. Mint a cikkben olvasható, a habzó nedűk voltak azok, amelyekből a legtöbb fogyott 2022 utolsó negyedévében.

A Nielsen IQ vállalat több mint száz országban végez felméréseket, és a legutóbbi adataik szerint a sörpiac nem érezte meg a válság hatását. Az adatokból ugyanakkor az is kiviláglik, hogy az árak drasztikusan eltérhetnek egymástól attól függően, hogy milyen sört, miféle csomagolásban és hol vásárolunk. A legolcsóbb dobozos, saját márkás italokhoz már hatvanhárom dinárért (kétszáztizenegy forintért) hozzá lehet jutni, de egy népszerű külföldi gyártó kétszázharminc dinárt (hétszázhetven forintot) kér el fél literért. Az üveges kiszerelések ára is különbözik, hetvenegy (kétszáznegyven) és kétszázötven dinár (nyolcszáznegyven forint) között mozog.

A kétliteres, műanyag üveges csomagolású sörért száznyolcvan–kétszázötvenöt dinárt (hatszáz–nyolcszázötven forintot) kérnek gyártótól függően.

Kapcsolódó írásaink