Krónika

Neandervölgyi ínyencek

Sülve és főve is ízlett nekik

Olykor egészen apró régészeti leletekből lehet messzemenő következtetéseket levonni. A közelmúltban például Portugáliában bukkantak annak a nyomára, hogy neandervölgyi elődeink sem vetették meg a rákokat mint ínyencfalatokat.

Neandervölgyi ínyencek
Tengeri herkentyűk egy piac kínálatából (képünk illusztráció)
Fotó: NurPhoto via AFP/Thilina Kaluthotage

Megsütött és megfőtt rákok maradványaira bukkantak az archeológusok a közelmúltban a portugáliai Gruta de Figueira Brava területén. Mint az Amerikai Régészeti Intézet folyóiratában olvasható, a neandervölgyiek mintegy kilencvenezer évvel ezelőtti vacsorájának maradványai a tengeri állatok iránti kulináris vonzódás bizonyítékai.

A cikk szerint a tudósok azt feltételezik, hogy az emberelődök a közeli sziklás partvidék árapály-medencéiben gyűjtötték össze a zsákmányt, majd visszavitték őket a barlangba ahol szénen megsütötték az egyes példányokat. A hajdani otthonban kagylóhéjakra is bukkantak, de a legtöbb maradvány a rákokhoz köthető.

A szakértők azt is kiszámolták, hogy egy-egy adagból nagyjából hét uncia, azaz nagyjából húsz dekagramm húshoz juthattak hozzá eleink.

Kapcsolódó írásaink