Krónika

Megvizsgálták a Texasban becsapódott meteort

A szakértők úgy vélik, hogy a térségben több darab lehet még elszórva

Szakértők elemezték azt a csaknem féltonnás meteort, amely február közepén csapódott a földbe Texas államban. A NASA szakértői elmondták, hogy a körülbelül 0,6 méter átmérőjű meteoroid mintegy 43 500 kilométer/órás sebességgel haladt, amikor McAllen városa felett 34 kilométeres magasságban szétrobbant – írta meg a hirado.hu.

Megvizsgálták a Texasban becsapódott meteort
Képünk illusztráció
Fotó: Wikipédia / Asim Patel

Egy csaknem féltonnás meteor csapódott be a Texas déli részén található McAllen város térségében február 15-én este hat óra körül.

A szakértők szerint a megtalált kőzet új ismereteket tárhat fel a Naprendszerünkről.

A meteor, amely valószínűleg egy kis aszteroida volt, 34 kilométer magasan tört szét. Az ilyen típusú űrsziklákat tűzgömbnek nevezik, mivel a gyors mozgású objektum és a légkör levegője közötti súrlódás miatt a széteséskor fényes villanást bocsátanak ki.

„Több forrásból származó előzetes információk elemzése alapján a NASA szakértői úgy vélik, hogy a tárgy egy körülbelül 0,6 méter átmérőjű meteoroid volt, amely körülbelül 454 kilogramm súlyú. A meteoroid körülbelül 43 450 kilométer/órás sebességgel haladt amikor felrobbant” – írták a NASA Meteor Watch képviselői.

Objektum doboz

Amikor összegyűjtik azokat a mintákat, mint ami ezen esemény után megmaradt, az nagyban hozzájárulhat a Naprendszerünk eredetének és fejlődésének megértéséhez” – írták a NASA képviselői.

A szakértők úgy vélik, hogy a térségben több darab lehet még elszórva. Kiemelték, hogy ha valaki közterületen találja meg a kőzet töredékét, akkor azt köteles leadni a Smithsonian Intézetnek, amely az országos meteoritgyűjteményt kezeli.

Furcsa egybeesés, hogy a mostani tűzgömb pontosan 10 évvel a cseljabinszki meteor után érkezett, amely körülbelül kilencszer nagyobb volt, mint a texasi tűzgömb, és 2013. február 15-én robbant szét Oroszország felett – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom