Krónika

New York – Párizs 1908

Egy New York-ból Párizsba tartó autóverseny tartotta izgalomban 1908. februárjától a világot. Az eseményről a Deutsches Museum emlékezett meg honlapján.

New York – Párizs 1908
A hajdani megmérettetés egyik szereplője
Fotó: Deutsches Museum / Christian Illing

A New York-i Times Square-ről indult el 1908 februárjában az autóipar történetének egyik legfurcsább versenye. Mint a Deutsches Museum honlapján olvasható, a megmérettetés során négy nemzet hat csapata szó szerint árkon-bokron át küzdötte le a fél világot – s tette mindezt kövezett utak, töltőállomások és műhelyek hálózata nélkül. A résztvevők között volt egy német autó is, amelyet kifejezetten erre a célra gyártott a berlini Protos nevű cég .

A járművön Ernst Maass és Hans Knape mérnök, valamint Hans Koeppen hadnagy utazott, majd az autóval öt és fél hónappal később egy újonnan összeállított legénység érkezett meg Alaszkán, Oroszországon és Európán át – ha nem is győztesként, de mégis elsőként – Párizsba. A megtett táv huszonegyezer kilométer volt. A négykerekű egyébként ma a Deutsches Museum autógyűjteményének egyik ékköve.

A legtöbb kocsiban riporterek és fotósok is utaztak. A zsurnaliszták rendszeres beszámolói a nagyobb újságokban felkeltették és ébren tartották a nemzetközi közvélemény figyelmét. Mivel akkortájt csak néhány autóverseny létezett, ennek híre rendre megelőzte a résztvevőket. Számos helyen várta lelkes közönség a csapatokat, s az emberek igen messziről is útra keltek, hogy láthassák a „hősöket” és autóikat.

Kapcsolódó írásaink