Krónika

Jobb vigyázni: már Budapest környékén járhat a Svájcból útnak induló farkas

Egy év alatt légvonalban több mint hétszáz kilométert tett meg

A svájci Surselva régióból indult útnak, most Budapest közelében járhat egy farkas, akit a Wolf Switzerland Group Facebook-posztja csak M237-es egyedként emleget – írja az Agroinform.hu.

Az M237-es egyedet egy svájci kutatócsoport követi nyomon

A farkas egy év alatt légvonalban több mint hétszáz kilométert tett meg (természetesen a való életben ennél sokkal többet). Az M237-es Bécsnél megfordult, majd több kilométer megtétele után a Fertő tótól délebbre lépte át a magyar határt.

A farkas által megtett táv még nem rekord.

a farkas által megtett út
A farkas által megtett út
Fotó: Facebook/GWS

A farkas feltételezhetően 2021-ben született, és tavaly tavasszal indulhatott útnak. Megszokott, hogy a fiatal hímek elhagyják a falkájukat annak érdekében, hogy új területet keressenek, mielőtt elérnék az ivarérettséget, ami jellemzően 22 hónapos korukban következik be.

Az őshonos nagyragadozókkal foglalkozó egyesület szerint már korábban is előfordult, hogy követték egy-egy példány vándorlását, de azt ritkán lehet pontosan dokumentálni, hogy melyik farkas honnan indult, és hová jutott. Hozzátették: az M237-es által megtett táv még nem rekord, de már most az egyik leghosszabb út, amelyet egy farkas valaha megtett.

Európában a farkasok védett állatnak számítanak, a tagállamok kormányai azonban speciális körülmények között engedélyezhetik a kilövésüket – írta meg az Agroinform.hu.

Kapcsolódó írásaink