Krónika

Bravúros műtét Szegeden

Ritka fejlődési rendellenességgel született, kétéves kisfiút műtöttek meg a Szegedi Gyermekklinikán. A beavatkozást a világhírű Amulya Saxena és az egyetem szakorvosai hajtották végre. A hódmezővásárhelyi ifjú ezzel a negyedik műtéten esett át, s az ötödik után Benett várhatóan már teljesértékű életet élhet.

Bravúros műtét Szegeden
A kis Benett az édesanyjával, Viktóriával
Fotó: SZTE/Bobkó Anna

Jelentős orvosi sikerről számolt be szerdán a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek-egészségügyi Központja. Mint közleményükben írták, egy ritka fejlődési rendellenességgel született, kétéves kisfiút műtöttek meg a közelmúltban.

Az Omphalocele miatt a hasüregi szervek azon kívülre kerülnek. A hasfal záródási zavarának méretétől függően, különböző mértékben türemkednek elő a szervek, amelyeket a hashártyából és magzatburokból álló tömlő fed. Az egészséges magzati fejlődés során a belső hasi szervek először a testen kívül alakulnak ki, majd a hasüregbe húzódna vissza, ezt követően a hasfal zárul. A veleszületett záródási hibák műtéti kezelése többnyire szövődménymentesen megoldható, de súlyos, ritka formája, az óriás omphalocele, aminek esetében az egész máj és a többi hasi szerv is rossz helyre kerül.

A kórban érintett Kovács Benett koraszülöttként, császármetszéssel jött a világra. Orvosai korábban három beavatkozást hajtottak végre rajta. A negyedikben Amulya Saxena, londoni gyermeksebész volt magyar kollégái segítségére.

A szervek nagyon sérülékenyek, így nem helyezhetők vissza egy lépésben – ezért hívtuk segítségül Amulya Saxena-t, aki a világ egyik legismertebb szaktekintélye, egyben az Európai Gyermeksebész Társaság elnöke is -–hangoztatta a hír kapcsán Kovács Tamás, a Gyermekgyógyászati Klinika osztályvezetője. Hozzátette, ismeretségük régre nyúlik vissza, hiszen az angliai szakember többször járt már Szegeden.

Hajnal, Dániel, Amulya Saxena és Kovács Tamás, a műtétet végző csapat tagjai
Hajnal, Dániel, Amulya Saxena és Kovács Tamás, a műtétet végző csapat tagjai (b-j)
Fotó: Sahin-Tóth István / SZTE

Kiderült, Benett esetében a beavatkozás három órát vett igénybe és közepesen bizonyult bonyolultnak. Az orvosok reménye szerint azonban a következő beavatkozással végleg megoldják majd a problémát. A cél, hogy mire Benett óvodás lesz, addigra minden a „helyére kerüljön” és a fiú teljes értékű életet élhessen.

A modern szakellátásban részesülő gyermekek több mint kilencven százaléka maradandó egészségkárosodás nélküli képes minderre – hangoztatta Amulya Saxena.

Kapcsolódó írásaink