Krónika

Csendben föladta az eredetvizsgálatot a WHO

A WHO feladja a covideredettel kapcsolatos vizsgálat döntő fontosságú, második szakaszára vonatkozó terveit. A Nature összeállítása szerint számos tudós nincs elragadtatva az ötlettől.

Csendben föladta az eredetvizsgálatot a WHO
Vuhan belvárosa, 2020. január 30. és 2023. január 13.
Fotó: AFP/Hector Retamal

A Nature értesülései szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csendben félretette a Covid–19 eredetét firtató, régóta várt tudományos vizsgálatának második szakaszát. A szervezet arra hivatkozik, hogy Kínában folyamatos kihívásokkal szembesül, és így nem tud haladni a munkával.

A világ legrangosabb tudományos folyóiratának nyilatkozva Angela Rasmussen, a kanadai Saskatchewani Egyetem virológusa úgy fogalmazott, ha nincs hozzáférés a kínai adatokhoz, akkor a WHO keveset tud tenni. Gyakorlatilag meg van van kötve a kezük – húzta alá.

Emlékezetes, 2021 januárjában a WHO által összehívott nemzetközi szakértői csoport a kínai Vuhanba utazott, ahol először észlelték a vírust. A csapat kínai kutatókkal együtt áttekintette a bizonyítékokat, majd még abban az évben márciusban kiadott egy jelentést, amely négy lehetséges forgatókönyvet vázolt föl. Ezek közül az volt a legvalószínűbb, hogy a SARS–CoV–2 a denevérekről terjedt át az emberekre – jó eséllyel egy köztes fajon át. Az első fázist úgy tervezték, hogy megalapozza a mélyreható tanulmányok második szakaszát, hogy pontosan meghatározzák, mi történt Kínában és másutt.

„Nincs második fázis” – mondta a Nature-nek Maria Van Kerkhove, a svájci WHO genfi ​​epidemiológusa. A szakember hozzátette, a világpolitika megváltozott, és ez gátolja a folytatást.

Mint arról beszámoltunk, a pandémia kezdetén felvetődött, hogy a koronavírus egy vuhani laboratóriumból szabadult ki. A WHO ugyan tett lépéseket ennek kiderítésére, de megnyugtató, a szakemberek által általánosan elfogadható jelentést nem sikerült letenniük az asztalra.

A kínai külügyminisztérium nem válaszolt a Nature e-mailben küldött megkereséseire, hogy kommentálják, miért állt le az együttműködés.

Gerald Keusch, a massachusettsi Boston Egyetem munkatársa szerint a világszervezetnek erőteljesebben – ha tetszik: agresszívebben – kellett volna fellépnie, hogy kiderítse, mi is történt pontosan, illetve azért, hogy a munkát folytathassák. Így ugyanis csak nyitott kérdések maradtak.

Kapcsolódó írásaink