Krónika

Török–szíriai földrengés – Mobil szükségszállásokat küldött Törökországnak romániai tartalékaiból az európai polgári védelem

A négyágyas fűthető sátrak egy-egy földrengéskárosult család ideiglenes elszállásolására alkalmasak

Kétezer mobil szükségszállást küldött Törökországnak az úgynevezett RescEU rendszer romániai tartalékaiból az európai polgári védelem. A segélyszállítmányt két vasúti szerelvényen indította útnak szombat este, illetve vasárnap a román katasztrófavédelem.

Török–szíriai földrengés – Mobil szükségszállásokat küldött Törökországnak romániai tartalékaiból az európai polgári védelem
Képünk illusztráció
Fotó: MMSZ

A négyágyas, minden szükséges eszközzel felszerelt, fűthető sátrak egy-egy földrengéskárosult család ideiglenes elszállásolására alkalmasak.

Románia az ukrajnai menekülthullám miatt tavaly szerzett be az európai polgári védelmi mechanizmus Romanian Shelter Capacity (RO-Shelt) programja keretében 3500 – katasztrófák esetén napok alatt beüzemelhető – sátrat és 500 lakókonténert: ezek egy részét küldték most Törökországba. A segélyszállítmány beszerzését és Törökországba juttatását az Európai Bizottság finanszírozta – szögezte le az első vonat szombat esti indításakor Raed Arafat román katasztrófavédelmi államtitkár.

Hozzátette: a szükséges engedélyek beszerzése függvényében legkésőbb kedden indítják útnak azt a négyszáz szíriai földrengéskárosult ideiglenes elhelyezésére alkalmas – száz sátorból álló – humanitárius segélyt, amelyről a bukaresti kormány döntött csütörtöki ülésén. A repülőgépekkel szállítandó segély egy részét a damaszkuszi kormányerők állal felügyelt térségbe, másik részét pedig a lázadók által ellenőrzött területre küldik, az ENSZ közreműködésével.

Időközben a román katasztrófavédelem beszámolója szerint a Törökországba küldött második RO-USAR különítmény újabb túlélő kimentésében nyújtott segítséget a helyi hatóságoknak: egy összedőlt hatemeletes épület romjai közül, az egykori lépcsőház egy betongerendája alól sikerült élve kiszabadítaniuk egy középkorú férfit 150 órával a hétfői pusztító földrengés után.

Kapcsolódó írásaink