Krónika

Török–szíriai földrengés – Iszlamisták jóváhagyására vár a szíriai felkelők területeire tartó segély

Törökország megnyitotta az összes utat

A Nagy-Szíriai Felszabadítási Szervezet (Hajat Tahrír as-Sám, HTS) nevű iszlamista fegyveres szervezet jóváhagyására vár az a segélyszállítmány, amely a szíriai kormányerők ellenőrizte területről az ország lázadók kezén lévő részeire tartana – közölte vasárnap egy ENSZ-szóvivő.

Török–szíriai földrengés – Iszlamisták jóváhagyására vár a szíriai felkelők területeire tartó segély
Képünk illusztráció
Fotó: MMSZ

A szíriai kormány a héten jelentette be, hogy kész segélyt juttatni az országnak arra a részeire is, amelyeket többnyire radikális iszlamista szervezetek ellenőriznek, és ahol súlyos károkat okozott a hétfői földrengés.

Engedélyeztetési problémák adódtak a HTS-sel – mondta a szóvivő, de több részletet nem közölt.

A HTS egyik képviselője az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy a csoport nem fogja beengedni a kormányzat által ellenőrzött területekről érkező szállítmányokat, a földrengés károsultjai számára észak felől, Törökországból érkeznek majd a segélyek.

„Törökország megnyitotta az összes utat. Nem fogjuk engedni, hogy a damaszkuszi rezsim előnyt kovácsoljon a helyzetből, és úgy tegyen, mintha segítene”

– mondta.

A csaknem 12 éve húzódó belső konfliktus Szíriában jócskán megnehezíti a segélymunkások dolgát. Csütörtökön is feltartóztattak egy üzemanyagot és más felszereléseket szállító segélykonvojt, amely a kurd irányítású északkeleti régióból indult a földrengés sújtotta területre.

Dan Stoenescu, az Európai Unió szíriai megbízottja arra kérte vasárnap a szíriai kormányt, hogy működjön együtt bizalommal a segélymunkásokkal. Kiemelte, a vádaskodás kifejezetten akadályozza azt, hogy a segélyeket időben el tudják juttatni a leginkább rászorulóknak.

Kapcsolódó írásaink