Krónika

Ígéretes eredmények a covid ellen Pécsett

A koronavírus által kiváltott antitestes és sejtes immunválasz mérésére szolgáló eszközt és eljárást fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a RoLink Biotechnology Kft. kutatói. Az eljárás más kórokozók esetében is bevethető lesz.

Ígéretes eredmények a covid ellen Pécsett
Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Jakab Ferenc, a PTE innovációs rektorhelyettese, a kutatásoknak teret nyújtó pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) vezetője, valamint Hetényi Roland és Hanna Dániel, a RoLink Biotechnology Kft. kutatói (b–j)
Fotó: MTI/Ruprech Judit

Céges ötletből, egyetemi háttérrel és a Virológiai Nemzeti Laboratórium támogatásával mintegy két esztendő alatt sikerült kidolgozni azt az új eszközt és eljárást, amely a koronavírus inaktiválását, a vírus tisztítását és a tisztított kórokozó diagnosztikai alkalmazását teszi lehetővé.

Jakab Ferenc, a PTE innovációs rektorhelyettese, a kutatásoknak teret nyújtó pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) vezetője korábban arról beszélt, a pandémia következtében példás összefogás alakult ki a hazai kutatók és a cégek között, együttműködésükkel számos komoly tudományos munka zárult eredménnyel.

Közölte, jelentős előrelépés történt Pécsen is e téren, hiszen a PTE és a RoLink Kft. összefogásával egy olyan technológia jött létre, amely több más – várhatóan akár embert is megfertőző, potenciálisan veszélyes – vírus, kórokozó elemzésére is alkalmas lesz a jövőben.

Birkner Zoltán, a – projektben résztvevők két évig zajló munkájához csaknem százharmincmillió forintos támogatást biztosító – Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke emlékeztetett, a kormány 2018-tól a gazdasági szereplők és a kutatók közötti együttműködést kívánta erősíteni és a társadalom számára hasznos kutatói munkát ösztönözte, ennek érdekében meg is duplázták az innovációra szánt források korábbi összegét.

Kapcsolódó írásaink