Krónika

Már tizenkét túlélőt emelt ki a HUNOR mentőszervezet csapata a romok alól

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerda reggel tájékoztatott a török földrengés helyszínén zajló magyar mentők munkájáról

Mukics Dániel elmondta: a HUNOR mentőszervezet csapata a dél-kelet törökországi Antakya városában, Hatay tartomány székhelyén egy összedőlt, vasbeton szerkezetű, húszemeletes társasház romjainál kutat éjjel-nappal, nyolcórás váltásban. Hozzátette: a váltásokra a komoly fizikai és lelki terhelés miatt van szükség.

Már tizenkét túlélőt emelt ki a HUNOR mentőszervezet csapata a romok alól
A HUNOR Mentőszervezet 50 fős hivatásos tűzoltó csapattal és két keresőkutyával segíti a mentést
Fotó: MH/Török Péter

A szóvivő közlése szerint a magyarok egész éjszaka dolgoztak a török–szír határ közelében levő városban egy 16 ezer négyzetméteres kárterület három különböző pontján. Megérkezésüket követően kedden dél körül kezdték meg a munkát, azóta 12 túlélőt és 7 holttestet emeltek ki a romok alól.
A magyarok tábora gyalog három percre fekszik a kárterülettől, ötszáz négyzetméteren kilenc hétszemélyes sátorból áll – közölte Mukics Dániel.

Hozzátette: éjjel mínusz 2–3 fokig hűlt a levegő, amely egyrészt csökkenti a túlélés esélyét, másrészt a mentőegységek munkáját is nehezíti.

Kapcsolódó írásaink