Belföld

Elindult a Hunor Mentőszervezet csapata Törökországba + GALÉRIA

Rétvári: A magyar katasztrófavédelem „elitalakulatának” tevékenysége meg fogja erősíteni a magyar–török barátságot is

Elindult a Hunor Mentőszervezet csapata hétfőn Budapestről Törökországba, a földrengés áldozatainak megsegítésére.

Elindult a Hunor Mentőszervezet csapata Törökországba + GALÉRIA
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára útnak indítja Törökországba a február 6-i földrengés következményeinek felszámolásához segítséget nyújtó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kutató-mentő csapatát. A Hunor Mentőszervezet ötvenfős hivatásos tűzoltó csapattal és két keresőkutyával segíti a mentést
Fotó: MH/Török Péter

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kutató-mentő egységének búcsúztatásakor hangsúlyozta: ilyen katasztrófahelyzetben a segítségnyújtás gyorsasága nagyon fontos tényező.

Minél gyorsabban érkezik a segítség, annál több emberélet menthető meg.

Ez annál is inkább lényeges, mert a hírek szerint a hétfőre virradóra történt katasztrófának több mint ezren estek áldozatul, és a sebesültek száma is öt-hatezerre tehető – mondta.

Emlékeztetett arra, hogy a Hunor mentőegység tizenegy éve jött létre, és azóta a magyar katasztrófavédelem világszerte bizonyította, hogy a világ egyik legfelkészültebb mentőszervezete. Segítséget nyújtottak katasztrófahelyzetekben a többi között Szerbiában, Macedóniában és Japánban is – sorolta.

A magyar katasztrófavédelem „elitalakulatának” tevékenysége meg fogja erősíteni a magyar–török barátságot is – vélekedett Rétvári Bence, aki köszönetet mondott az egység tagjainak a helyállásukért.

Az eseményen az is elhangzott, hogy a Törökországba induló mentőegység 55 tagú, a tűzoltókon kívül katonaorvosok és a mentőszolgálat munkatársai is részt vesznek a munkában. Keresőkutyákat is visznek magukkal.

A személyzetet és a 90 tonnányi felszerelést a Magyar Honvédség Airbus 319-es gépe szállítja a Liszt Ferenc-repülőtérről a törökországi Adana repterére. Megérkezésük után a török katasztrófavédelem irányítja majd a magyar mentőcsapat tevékenységét.

A Hunor felszerelése tíz napra biztosítja a mentőegység önellátását, vagyis nem kell a helyi katasztrófavédelem erőforrásait használniuk – közölték.

Törökország az Európai Veszélyhelyzet-kezelési Központon keresztül kért nemzetközi segítséget.

A HUNOR Mentőszervezet 50 fős hivatásos tűzoltó csapattal és két keresőkutyával segíti a mentést
A Hunor Mentőszervezet ötvenfős hivatásos tűzoltó csapattal és két keresőkutyával segíti a mentést
Fotó: MH/Török Péter


 

Kapcsolódó írásaink