Krónika

Legálisan mehet meztelenül az utcán

A bírósági meghallgatásra is pucéran akart bemenni

Büntetlenül sétálhat meztelenül az utcán egy spanyol férfi a legfelsőbb bíróság ítélete szerint: Alejandro Colomarót a helyi bíróság korábban megbírságolta „obszcén exhibicionizmus” miatt. A férfi a meghallgatásra is ruha nélkül akart bemenni – írta meg az szmo.hu

Legálisan mehet meztelenül az utcán
Bíróság (képünk illusztráció)
Fotó: MH

A valenciai legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy egy férfi meztelenül sétálhat az utcán, ha akar, miután korábban megbírságolták ezért a Valencia régióban található Aldaia nevű településen. Korábban ráadásul meztelenül akart menni a bírósági meghallgatásra is, de addig nem engedték be az épületbe, amíg fel nem öltözött – írta a Reuters.

A 29 éves informatikus, Alejandro Colomar azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy 2020-ban kezdett el meztelenül mászkálni, és többen támogatták, mint ahányan inzultálták emiatt. Azt viszont elismerte, hogy egyszer egy késsel fenyegették meg.

A valenciai bíróság kimondta, hogy Colomar „Aldaia két különböző utcájában különböző időpontokban meztelenül tartózkodott vagy közlekedett”, és viselkedése nem utalt „az állampolgárok biztonságának, nyugalmának vagy közrendjének megváltoztatására”.

Azt azonban elismerték, hogy a spanyol törvényeknek „jogi vákuuma” van a nyilvános meztelenséggel kapcsolatban.

Colomar az aldaiai tárgyaláson korábban azzal érvelt, hogy a pénzbírságok sértik az „ideológiai szabadsághoz” való jogát.

„A bírságnak semmi értelme. Obszcén exhibicionizmussal vádoltak. A szótár szerint ez szexuális szándékra utal, és ennek semmi köze ahhoz, amit csináltam”– mondta a férfi.

„Az obszcén exhibicionizmus azt jelenti, ha valaki maszturbál vagy valamilyen obszcén dolgot művel nyilvánosan” – mondta a férfi ügyvédje a LADBible szerint.

A nyilvános meztelenség 1988 óta legális Spanyolországban: bárki járkálhat meztelenül az utcákon, de egyes régiók, mint például Valladolid és Barcelona saját szabályokat vezettek be az ügyben. Aldala település esetében viszont nincs olyan törvény, ami tiltaná a meztelenséget – írta az szmo.hu

Kapcsolódó írásaink