Krónika

Sok pénzt hozhat a póznalottó

Elsőként magyarul Széchenyi Zsigmond Alaszkában vadásztam című könyvében írt a Nenana Ice Classic nevű lottóról. A „természetes” szerencsejátékon tavaly 242 923 dollár volt a jackpot.

Sok pénzt hozhat a póznalottó
Amikor megszólal a csengő, valaki gazdaggá válik
Fotó: A Nenana Ice Classic közösségi oldala

Amikor megtörik a jég, és megszólal a csengő, valaki gazdaggá válik – pár szóban talán így lehetne legtömörebben összefoglalni a Yukon mellékfolyóján dívó Nenana Ice Classic nevű játék lényegét. A „természetes” lottón azt kell eltalálnia az embereknek, hogy mikor pattan el először a vízfolyást borító páncél ott, ahol a mederbe kitett bója áll.

Az 1917-ben alapított fogadási lehetőségre egy tikett ma három dollárba kerül. A jegyen nemcsak a hónapot és a napot, de az órát ás a percet is el kell találni. Ehhez persze segítséget is nyújtanak azoknak, akik nem ismerik a helyi viszonyokat. Üröm az örömben, hogy a legnépszerűbb időpontokra általában sokan fogadnak, így a nyeremény is több ember között oszlik el.

Az indulás óta összesen 15 319 702 dollárt fizettek ki a győzteseknek. Ezt az összeget kivételesen azért nem számoljuk át mai árfolyamra, mert egyszerűen belőhetetlen, hogy például Széchenyi Zsigmond ottléte idején egy dollár mennyi mai forintnak felelne meg – s e kalkulációt végig minden évre el kellene végezni.

A miheztartás végett azonban érdemes megjegyezni, hogy tavaly 242 923 dollár (csaknem nyolcvanhétmillió forint) volt a jackpot.

Április utolsó és május első hetében általában megtelik az amúgy csöndes kisváros, és az emberek naponta több órát töltenek azzal, hogy a folyót és a jelzést lesik.

Kapcsolódó írásaink