Sport

A NOB elítéli az ukrán bojkottfenyegetést

A szervezet szerint ez támadás az ötkarikás mozgalom alapjai és az általa képviselt elvek ellen

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elítélte, hogy Ukrajna a jövő évi, párizsi nyári játékok bojkottjával fenyeget.

A NOB elítéli az ukrán bojkottfenyegetést
A francia főváros főpolgármestere nem zárná ki az oroszokat az olimpiáról
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Mustafa Yalçın

A szervezet szerint ez támadás az ötkarikás mozgalom alapjai és az általa képviselt elvek ellen.

„Nagyon sajnálatos, hogy ilyen korai szakaszában hagytuk ezt a vitát  eszkalálódni” – közölte a NOB, hangsúlyozva, hogy egyelőre még nem is vitatták meg az orosz, illetve fehérorosz útlevéllel rendelkező sportolók semleges színekben való indulását, tehát még döntés sem született erről.

Az Ukrán Olimpiai Bizottság ezzel együtt pénteken rendkívüli közgyűlést tart, melyen várhatóan szóba kerül a lehetséges bojkott kérdése is.

„A bojkott sérti az Olimpiai Chartát, amely kötelez minden nemzeti olimpiai bizottságot a részvételre és sportolók delegálására” – áll a NOB állásfoglalásában, amelyben hangsúlyozza: a korábbi bojkottok sem érték el a politikai céljukat, és csak a bojkottáló országok versenyzőit büntették.

A fenyegetést Thomas Bach NOB-elnök múlt heti nyilatkozata váltotta ki, amelyben felvetette annak a lehetőségét, hogy az orosz és fehérorosz sportolók az ukrajnai háború ellenére részt vehessenek a nemzetközi sporteseményeken, és akár a párizsi olimpia ajtaja is nyitva álljon előttük semleges színekben.

A NOB ugyanakkor hangsúlyozza: a semleges sportolóknak be kell tartaniuk a szigorú szabályokat, nem azonosulhatnak az országukkal, a nemzeti olimpiai bizottságukkal, és meg kell felelniük a doppingellenes szabályoknak is. Hogy az érintettek hogyan bizonyíthatják a semlegességüket, az egyelőre még nem tisztázott, a feltételeket ki kell dolgozni – tették hozzá.

Bach tavaly nyáron Ukrajnába látogatott és találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, majd később telefonon is többször eszmét cseréltek. A NOB a kezdetektől elítéli a háborút, és szankciókat foganatosított Oroszország, valamint Fehéroroszország ellen – ezen „kristálytiszta” álláspontja nem változott, ezt most is kiemelte.
 

Kapcsolódó írásaink