Krónika

Ilyet még nem látott!

Gyöngyházfényű felhő jelent meg a skóciai égbolton

A nacre felhők nagy, vékony korongok alakját veszik fel és élénk színeket tükröznek, ám elég ritkán lehet őket kiszúrni az Egyesült Királyságban – írta meg a liner.hu.

Ilyet még nem látott!
Képünk illusztráció
Fotó: Getty Images

A BBC beszámolója alapján vasárnap este, illetve hétfő reggel ritka és élénk gyöngyházfényű felhő volt látható a skóciai égbolton, amely általában nagyon hideg, száraz körülmények között alakul ki, s a földi légkör alsó rétegében mozog – írta meg a liner.hu.

Sky News szerint a nacre felhők nagy, vékony korongok alakját veszik fel és élénk színeket tükröznek, ám elég ritkán lehet őket kiszúrni az Egyesült Királyságban, így akiknek sikerül lencsevégre kapnia őket, szerencsésnek mondhatják magukat.

Objektum doboz

„A színek a víz tetején lévő vékony olajrétegről visszaverődő színekre emlékeztetnek, ez az irizálásnak nevezett hatás”– áll a Met Office honlapján.

A felhők a földi légkör alsó rétegében alakulnak ki a sarkvidékek felett, amikor a Nap éppen a horizont alatt van. A jégszemcsék ekkor gyöngyházfényű felhőket alkotnak, ezek a jégszemcsék sokkal kisebbek, mint a normál felhőket létrehozó részecskék – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink