Krónika

Robotizált felöltő segíthet újra a bénult karon

Egy „felfújható” robot nyújthat reményt a karjuk mozgásában korlátozott embereknek. A módszert jelenleg tíz betegen tesztelik.

Robotizált felöltő segíthet újra a bénult karon
Egy bénult fiatalember, Marcin átsétál Krakkó főterén egy exoskeleton-bemutató idején
Fotó: NurPhoto via AFP/Beata Zawrzel

A rehabilitáció terén elért ígéretes eredmények ellenére továbbra sem világos, hogy az elsősorban az emberi agy idegsejtjeit érintő, úgynevezett neurodegeneratív betegségek következtében mozgássérültekké váló emberek számára miként lehetne ismét biztosítani a mind teljesebb életet. Mint a világ egyik legrangosabb tudományos folyóirata, a Science írja, a neurodegeneratív kórok gyógyíthatatlanok és elgyengülést okoznak, ami az idegsejtek fokozatos leépüléséhez és/vagy elhalásához vezet. Ez mozgás- és/vagy mentális problémákat (úgynevezett demenciákat) okozhat.

A lap megjegyzi, a demenciák felelősek az esetek nagyjából hetvenöt-nyolcvan százalékát kitevő s legnagyobb gondot okozó Alzheimer- és Parkinson-kórokért.

A folyóirat honlapján bemutatott könnyű, hordozható, textil alapú és felfújható robot a kar- és a váll mozgását segíti. A technológia nem használ áramot, hanem mechanikusan támogatja a felhasználó szabad mozgását. Külön előny, hogy a tömege mindössze százötven gramm oldalanként.

Mint a lap megjegyzi, a kutatók tíz betegnél a hat hónapos vizsgálati időszak után azonnali javulást mutattak ki, így sikerült megakadályozni a fizikai leépülést. Külön előny, hogy a szerkezet képes csökkenteni a vállizmok fáradását, s ezáltal teljesebb, mindennapi életet tett lehetővé a páciensek számára.

Kapcsolódó írásaink