Krónika

Nem III. Károly váltja II. Erzsébetet az ausztrál bankjegyeken

A brit uralkodó helyett az őslakosok kultúráját tükröző motívum lesz az új ötdollároson

Lekerül az ausztrál ötdollárosról a brit uralkodó portréja, helyébe az őslakosok kultúráját tükröző motívumot terveznek – közölte az ország jegybankja csütörtökön.

Nem III. Károly váltja II. Erzsébetet az ausztrál bankjegyeken
II. Erzsébet a személyisége és nem uralkodói mivolta miatt szerepelt az ausztrál bankjegyen
Fotó: Mladen ANTONOV / AFP

Az új ötdolláros bankjegyen a szeptemberben elhunyt II. Erzsébet brit uralkodó portréját nem az utóda, III. Károly arcképe váltja, hanem az őslakosok kultúrája és történelme előtt tisztelgő új grafika. A bankjegy másik oldalán továbbra is az ausztrál parlament lesz látható.

II. Erzsébet halála után újra felélénkült a vita Ausztráliában az alkotmányos monarchia jövőjéről.

1999-ben egy népszavazáson szűk többség döntött arról, hogy a brit uralkodó maradjon az ország élén. A királynő halála után a kormány közölte, hogy III. Károly portréja nem kerül automatikusan az ötdollárosokra, lehet, hogy ausztrál motívumokkal helyettesítik, mivel indoklásuk szerint II. Erzsébet a személyisége és nem uralkodói mivolta miatt szerepelt a bankjegyen.

A jegybank azt is hozzátette akkor, hogy konzultál az őslakos csoportokkal az új bankjegyet díszítő motívumról, évekbe telhet, amíg az új terv elkészül és nyomtatni kezdik a bankjegyeket. Addig a jelenlegi ötdollárost használják.

2001-ben Ausztrália változtatott a nemzeti himnuszán is, törölték a „fiatal és szabad" országra való utalást, mivel őslakosai a világ legrégebbi civilizációját képviselik.

Az ötdolláros az egyetlen ausztrál bankjegy, amelyen II. Erzsébet portréja látható. A pénzérmékre az előírás szerint a brit uralkodó arcmása kerül, így az újakra is III. Károly portréját nyomják.

Az Egyesült Királyságon kívül III. Károly Ausztrália, Új-Zéland és a Brit Nemzetközösség 12 további országának államfője, noha szerepe túlnyomórészt ceremoniális.

Kapcsolódó írásaink