Krónika

Csak elodázza a gondokat a kávé

Semmiféle pluszenergiát nem ad, ellenben alaposan becsap bennünket a kávé. Külön gond, hogy hatásának megszűnése után az elodázott álmosság és fáradtság hatványozottan tér vissza.

Csak elodázza a gondokat a kávé
Nem ad pluszenergiát, csak becsap minket (képünk illusztráció)
Fotó: PhotoAlto via AFP/Ezequiel Sambresqui

Nincs ingyenes pihenés – három szóban így lehet legtömörebben összefoglalni annak a kutatásnak az eredményét, melyet a világ egyik legrangosabb folyóirata, a Nature idéz legfrissebb posztjában. Mint a hivatkozott The Conversation című lap cikkéből kiderül, a világ népei összességében több mint kétmilliárd csésze kávét isznak meg naponta.

A legendás „fekete leves” fő stimulánsa köztudottan a koffein – melynek elsődleges működési módja, hogy megváltoztatja az agyunk sejtjei és az adenozin nevű vegyület közötti kölcsönhatást. Rossz hír a fogyasztóknak, hogy az adenozin elengedhetetlen része az alvási és ébrenléti ciklusunkat szabályozó rendszernek – illetve annak, hogy az aktivitás miért vezet fáradtsághoz. Ugyanis miközben éljük napjainkat és tesszük a dolgunkat, az adenozin szintje megemelkedik, majd a sejtjeinkhez kötődik, és arra utasítja azokat, hogy lelassuljanak.

Így aztán álmosnak érezzük magunkat, és üzemszerűen elkezdünk vonzódni az ágy irányába.

Aki szereti a kávét, ilyenkor automatikusan a koffein felé fordul, amely a közhit szerint energiát nyújt az embernek ahhoz, hogy egy ideig frissen folytassa tevékenységét. Ám mindez valójában becsapás, ugyanis a koffein csak megakadályozza az adenozin odakötődését – s ez az, ami elodázza az álmosságot.

Amikor pedig a koffein – melynek „felezési ideje” öt óra körül jár – lebomlik, akkor az addig elodázott fáradtság kamatos kamattal tér vissza. Külön hátrány, hogy a rendszeres fogyasztóknak még háromszáz percnyi haladékuk sincs, ugyanis a szervezetük előbb-utóbb immunis lesz a koffein hatására.

Ha pedig a választott koffeintartalmú ital cukros, ez súlyosbíthatja az összeomlás érzését. Ugyanis amíg e termék valóban energiát ad a szervezetnek, az egyben vércukorszintugrást okozhat, ami aztán ismét fáradtságot generál.

Mint a kutatók a cikk végén hozzáteszik: a koffein adósságát végül mindig vissza kell fizetni, és a törlesztés egyetlen igazi módja az alvás.

Kapcsolódó írásaink