Krónika

Arnold Schwarzenegger ismét a bécsi nemzetközi klímacsúcs díszvendége lesz

Mindegyikünkben több erő rejlik, mint gondolnánk, biztatott mindenkit a sztár

Arnold Schwarzenegger amerikai színész, volt republikánus párti kaliforniai kormányzó a májusban megrendezendő bécsi nemzetközi klímacsúcs (Austrian World Summit) díszvendége lesz – közölték a szervezők.

Arnold Schwarzenegger ismét a bécsi nemzetközi klímacsúcs díszvendége lesz
Arnold Schwarzenegger: Közös erővel véget vethetünk a környezetszennyezésnek, és tiszta jövőt építhetünk ki a következő nemzedéknek
Fotó: AFP/Patrick T. Fallon

A nemzetközi eseményt évekkel ezelőtt Schwarzenegger saját klímavédelmi egyesülete, a Schwarzenegger Climate Initiative kezdeményezte az éghajlatváltozás elleni nemzetközi összefogás érdekében.

„Fel kell hagyjunk azzal, hogy állandóan csak arról beszélünk, mi vesztenivalónk van. Sokkal inkább arról kéne párbeszédet kezdeményezni, hogy milyen megoldások állnak még rendelkezésre. Pontosan ezt tesszük majd az idei bécsi nemzetközi klímacsúcson” – közölte Schwarzenegger.

„Mindegyikünkben több erő rejlik, mint gondolnánk, közös erővel pedig véget vethetünk a környezetszennyezésnek, és tiszta jövőt építhetünk ki a következő nemzedéknek” – tette hozzá.

A hetedik alkalommal megrendezett klímacsúcs a „Miénk a hatalom” mottót viseli, utalva ezzel a jelenleg fennálló geopolitikai helyzetre és az Ukrajna ellen indított orosz háború következményeinek nagymértékű hatására a klímavédelemre.

Emellett olyan célorientált megközelítésekről lesz szó, mint a fenntartható gazdaság, a zöldépítészet vagy a klíma- és környezetbarát várostervezés.

Monika Langthaler, a bécsi székhelyű Schwarzenegger Climate Initiative és a nemzetközi világcsúcs igazgatója hangsúlyozta, hogy a tavalyi évben már felismerték, hogy az embereket érdeklik a sikeres projektek és együttműködések, így szeretnének ebbe az irányba haladni.

„Ahelyett, hogy azt mondjuk, »mit kéne tennünk«, vagy hogy »kinek kéne ezt vagy azt meglépnie«, azt szeretnénk hallani, hogy »már elkezdtük«, vagy hogy »hozzálátunk«” – tisztázta az igazgató.

A 2017 óta évente megrendezett bécsi klímacsúcson részt vesz többek között Alexander Van der Bellen osztrák elnök, a kormány képviseletében pedig Leonore Gewessler klímaügyi és környezetvédelmi miniszter lesz jelen.

Kapcsolódó írásaink