Krónika

A Rhode Island-i rendőrség keresi a Mikulást

Egy tízéves amerikai kislány DNS-mintákat küldött a rendőrségnek, hogy megállapítsák, valódi-e a Mikulás – közölte a Yahoo Life. Scarlett Doumato álma, hogy nyomozó legyen.

A Rhode Island-i rendőrség keresi a Mikulást
Fotó: MH

Amikor a cumberlandi rendőrfőnök röviddel az ünnepi szünet után megérkezett az irodájába, egy különös csomag fogadta. „Kinyitottam, és két zacskó volt benne egy félig megevett sütivel és két félig megevett sárgarépával” – idézte fel Matt Benson.

A Rhode Island-i kislány mellékelt egy levelet is, amelyben azt írta: „Kedves Cumberlandi Rendőrség, mintát vettem egy sütiből és néhány sárgarépából, amelyet karácsony estéjén hagytam a Mikulásnak és a rénszarvasainak, és azon tűnődtem, vennétek-e róla DNS-mintát, és megnéznétek, hogy a Mikulás valóban létezik?”

„Mi is emberek vagyunk, és ez mosolyt csalt az arcunkra. Szóval azonnal összedugtuk a fejünket, és úgy döntöttünk, hogy tennünk kell valamit az ügyben” – folytatta a rendőrfőnök. Benson hamarosan közleményt adott ki, amelyben jelezte, kollégái megvizsgálták a környékbeli térfigyelő kamerák felvételeit is, hogy azonosítsák a karácsony éjjelén arra járó rénszarvasokat.

Az eljárásba ezek után már Rhode Island kormányzója, Dan McKee is bekapcsolódott. A politikus Twitteren azt sürgette, hogy az egészségügyi szervek vegyék komolyan a nyomozást, és mielőbb vizsgálják meg a DNS-mintákat.

Hamarosan meg is érkezett a „szakvélemény”, az állam egészségügyi minisztériuma közölte: a répákon talált nyomok részleges egyezést mutatnak egy 1947-es ügy bizonyítékáról származóéval, amelyet a New York-i 34. utcában gyűjtöttek be 75 évvel ezelőtt.

„A jelen DNS bizonyossággal határos valószínűséggel a Rangier tarandushoz, közismertebb nevén a rénszarvashoz tartozik” – írták, s arra a következtetésre jutottak, hogy bár „nem tudják határozottan megerősíteni vagy cáfolni a Mikulás létét”, „egyetértenek azzal”, hogy valami varázslatos dolog játszódhatott le” a Doumato család házában.

A cumberlandi rendőrséget nem győzte meg az eredmény, ezért Benson jelezte, tovább folytatták a nyomozást, és a napokban sikerült kihallgatniuk egy gyanúsítottat, akinek a személyleírásáról elárulta: „idősebb férfi, piros kabátban, piros sapkával és fehér szakállal”.

Kapcsolódó írásaink