Krónika

A Jad Vasem igazgatója éberséget kér az antiszemitizmus ellen

A mai generáció olyan tapasztalatokkal bír, amelyekkel a harmincas években élő emberek még nem rendelkeztek

Dani Dajan, az izraeli Jad Vasem holokauszt-emlékmúzeum elnöke a nácik által elkövetett háborús bűnökre való emlékezés fontosságára hívta fel hétfőn a figyelmet németországi látogatása során.

A Jad Vasem igazgatója éberséget kér az antiszemitizmus ellen
Dani Dajan
Fotó: dpa/dpa Picture-Alliance via AFP/Kay Nietfeld

„Kétség nem fér hozzá, hogy az antiszemitizmus ismét erősödik. A holokauszt tanulsága számomra az, hogy az antiszemitizmust az első jelnél meg kell állítani” – jelentette ki a dpa német hírügynökségnek adott interjúban Dani Dajan, az izraeli Jad Vasem holokauszt-emlékmúzeum elnöke.

Dani Dajan először látogatott Németországba, kedden megnyit egy kiállítást a berlini parlament épületében, ahol a Jad Vasem múzeumból származó tizenhat emléktárgyat állítanak ki. Az emléktárgyak olyan német zsidóké voltak, akiket a holokauszt során gyilkoltak meg.

„Valószínűleg ez az első alkalom, hogy ezek az emléktárgyak elhagyják a Jad Vasem gyűjteményét és Jeruzsálemet” – mondta. „Hála Istennek nem az 1930-as évek Európájában vagyunk, nem a harmincas évek Németországában vagyunk” – tette hozzá. Elmondta, hogy a mai generáció abban is különbözik, hogy olyan tapasztalatokkal bír, amelyekkel a harmincas években élő emberek még nem rendelkeztek.

„A harmincas években élő emberek valószínűleg nem hitték el, hogy a nácik zsidók millióit gázosíthatják el. Mi már tudjuk, hogy ez megtörténhet” – tette hozzá Dajan.

A Jad Vasem elnöke felhívást intézett a világ népeihez és vezetőihez, hogy „ha antiszemitizmussal találkoznak, azonnal cselekedjenek, ne várjanak, ha a zsidógyűlölet szörnyű méreteket ölt, akkor már túl késő” – mondta Dajan.

A 67 éves Dani Dajan elmondta, még fiatalon elhatározta, hogy soha nem látogat el Németországba, így soha nem felejti majd el, hogy mi történt ott a zsidókkal. Azonban meggondolta magát, ugyanebből az okból: hogy emlékezzen – tette hozzá. „Ennek semmi köze a gyűlölethez, csak az emlékezéshez” – mondta az elnök.

Dajan németországi tartózkodása során tárgyalásokat folytat Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnökkel és Olaf Scholz kancellárral.

Kapcsolódó írásaink