Krónika

125 éve született a legendás vadász

Széchenyi Zsigmondra emlékeztek a Farkasréti temetőben

Január 23-án délután – a pontosan 125 éve született legendás vadász, Széchenyi Zsigmond tiszteletére hirdetett emlékév keretében – koszorúzással egybekötött gyertyás megemlékezést szervezett a Nimród Vadászújság szerkesztősége.

125 éve született a legendás vadász
Széchenyi Zsigmondra emlékeztek a Farkasréti temetőben
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Január 23-án délután – a pontosan 125 éve született legendás vadász, Széchenyi Zsigmond tiszteletére hirdetett emlékév keretében – koszorúzással egybekötött gyertyás megemlékezést szervezett a Nimród Vadászújság szerkesztősége, az egykori gróf és felesége, Hertelendy Margit sírhelyénél Budapesten, a Farkasréti Temetőben. Bors Richárd, az újság főszerkesztő-helyettese beszédében elmondta: Széchenyi Zsigmondra hatványozottan igaz a mondás: csak az hal meg, akit elfelejtenek. A mindenki kezében tartott láng is azt bizonyítja, hogy szellemi öröksége, emléke, vadászati és kulturális hagyatéka él, és élni is fog.

A megemlékezésen beszédet mondott Gyorgyevics Tamás, a család barátja, Széchenyi Zsigmond életrajzának szerzője is, aki kiemelte: ugyan Széchenyi Zsigmondot személyesen nem ismerhette, a feleségével tartott napi szintű kapcsolata révén mégis úgy érezte egy idő – 36 évnyi ismeretség – után, mintha a valóságos Széchenyi állna előtte, hiszen kezeiben tarthatta és olvashatta gyermekkori és frontról küldött leveleit, köteteinek eredeti kéziratát, átböngészhette expedíciós fotóalbumait, járhatott utolsó lakásában, ismeri a filmfelvételeket, hallotta a hangját rádióriportban, és nem utolsósorban: első kézből hallgathatott személyes történeteket a felesége által, aki még nincs másfél éve, hogy szintén elment. „Most már újra együtt vannak” – idelent és odafönt!

Az ünnepségen részt vett Hertelendy Margit Egyesült Államokban élő lánya, Birck Eszter is.

Kapcsolódó írásaink