Krónika

Generációváltás előtt a magyar diaszpóra

Mindennél fontosabb, hogy az ausztriai magyar szervezetek bevonják munkájukba a fiatalokat, és megértsék, mit is jelent a nemzettudat a különböző nemzedékek számára. Burgenlandból és Bécsből is hívnak szakembereket arra a magyaroktatásról szóló pódiumbeszélgetésre, amelyet január 17-én tartanak a bécsi egyetemen.

Generációváltás előtt a magyar diaszpóra
Kismarton, a magyar programok egyik központja (képünk illusztráció)
Fotó: APA via AFP/Helmut Fohringer

Generációváltás előtt áll a diaszpóra, így mindennél fontosabb, hogy a szervezetek bevonják munkájukba a fiatalokat – hangzott el az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) mai adásában. Mint megtudhattuk, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége – amely nemzettestvéreink egyik legfontosabb országos ernyőszervezete – kétévente sorra kerülő találkozójának és tanácskozásának vezértémája ez alkalommal az identitás kérdése volt. A küldöttek azt feszegették, mit jelent ma idegenben magyarnak lenni, hányféle és milyen azonosságtudattal élnek napjainkban külhonban népcsoportunk tagjai.

A szervezet egyik fő célja idén is a nappali iskoláztatás kínálatának bővítése Bécsben. Nemzettestvéreinknek tudniuk kell, hogy ha ők kérik az anyanyelvi képzést az iskolákban, akkor az igazgatóság kötelessége ezt az óhajt pártolni, és az oktatási hivataloknak biztosítani.

Ugyancsak az ORF műsorában hangzott el, hogy Burgenlandból és Bécsből is hívnak szakembereket arra a pódiumbeszélgetésre, amelyet január 17-én tartanak a bécsi egyetemen. Az esemény házigazdája Erlinghagen Erika, a finnugrisztika tanszék oktatója lesz. Az esemény nyilvános, így a szervezők várják az ausztriai magyaroktatásban érdekelt pedagógusokat, szülőket, de akár azokat is, akik jelenleg épp a campus hallgatói.

Kapcsolódó hír, hogy a SalzUng – a Salzburgi Magyar Egyesület is elkészítette tavalyi leltárát. A szervezet fő prioritása az anyanyelvi oktatás megszervezése és biztosítása és ehhez kapcsolódó rendezvények megtartása. Emellett kiemelt eseményük a Határtalan/Grenzenlos elnevezésű projekt, amelynek a célja az alkotók közti párbeszéd megteremtése mellett az osztrák közösség megismertetése a modern magyar művészettel.

Kapcsolódó írásaink