Krónika

Futókörök, bringaparkok és görparkok épülnek

A mozgás mindennapi feltételeinek javítása érdekében 2023-ban is folytatódik az Aktív települések program: idén futókörök, bringaparkok és görparkok építésére írt ki programot Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára összesen 750 millió forintos keretösszeggel.

Futókörök, bringaparkok és görparkok épülnek
Sziklára fel!
Fotó: MH

A program sikerét jól mutatja, hogy az elmúlt években már közel 250 bringapálya, futókör, görpark, sítanpálya, műjégpálya, sziklamászó útvonal, mászóterem és vasalt út kialakítását vagy felújítását támogatta a kormány.

Az Aktív települések program részeként futó Országos Bringapark Programnak köszönhetően már 84 helyen valósultak meg kerékpárpályák, és további 14 építése zajlik jelenleg is. Azért, hogy megfelelő minőségű és biztonságos pályák épüljenek, a program szakmai felügyeletét a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) lája el – közölték.

A kerékpárnál kisebb kerekű eszközökkel való sportolást is támogat a program, így idén is lehet görparkok építésére jelentkezni. Ezek a létesítmények elsősorban a gördeszkázók, görkorcsolyázók és rollerezők igényeit elégítik ki. A sportágak népszerűségének emelkedését mi sem bizonyítja jobban, minthogy a gördeszka már olimpiai sportággá, illetve a tavaly átadott győri görpark rövid időn belül a helyi fiatalok egyik legnépszerűbb találkozópontjává vált. A megfelelő minőségű görparkok kialakítását a Magyar Országos Görkorcsolya- és Gördeszkaszövetség (MOGGSZ) ellenőrzi. Ami közös ezekben a fejlesztésekben, hogy a napi mozgás lehetőségét és élményét adják meg, egyben pedig találkozási pontként is funkcionálnak. Valós alternatívát, azaz valódi élményt nyújtanak az okostelefon vagy éppen a streamingcsatornák nézése helyett, elsősorban a tizen- és huszonéves korosztálynak.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: MH

A napi szükséges mozgás eléréséhez nyújtanak segítséget a futókörök. A programban legalább 600 méter hosszú, 120 centiméter széles, rekortánpályák építését támogatják. A szakszerű futókörök kialakítását a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége (SZEOSZ) ellenőrzi.

Az összesen 750 millió forintos keretösszeggel meghirdetett program lebonyolítását az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) végzi. A részletes kiírások az Aktivmagyarorszag.hu oldalon érhetőek el.

Kapcsolódó írásaink