Krónika

Húsz év után szabadul a hidegháborús kém, aki a legtöbbet árthatta az amerikaiaknak

Felfedte négy amerikai kém identitását, és „tengernyi” titkosított anyagot is átadott

Több mint húsz év után szabadult a börtönből a hidegháború egyik legismertebb elfogott kémje, Ana Montes, írja a BBC. A hatvanöt éves nő húsz éven át kémkedett Kubának, miközben az amerikai hírszerzésnél dolgozott – írja a telex.hu.

Húsz év után szabadul a hidegháborús kém, aki a legtöbbet árthatta az amerikaiaknak
Ana Montes
Fotó: Wikipedia

Montest 2001-ben fogták el, akkor az amerikaiak arról beszéltek, addigra szinte teljesen felfedte a Kubában véghezvitt amerikai hírszerzési ügyleteket. Szerintük a nő gyakorlatilag mindent kompromittált, amit a kubai működésről az amerikaiak összegyűjtöttek, és arról is, amit az amerikaiak csináltak Kubában. Így aztán a kubaiak mindenről tudtak.

Montest ezért az egyik „legártalmasabb kémnek” is nevezték, akit az Egyesült Államok valaha elkapott.

Letartóztatása után Montest azzal vádolták meg, hogy felfedte négy amerikai kém identitását, és „tengernyi” titkosított anyagot is átadott. Huszonöt év börtönre ítélték. A lap szerint Montest az különböztette meg a többi hidegháborús kémtől, hogy őt nem a személyes haszonszerzés, hanem az ideológia motiválta – részben azért vállalta el a kubai hírszerzésnél, mert ellenezte Ronald Reagan kormányának latin-amerikai tevékenységét. Főleg az háborította fel, hogy az amerikai kormány támogatta a nicaraguai kormány ellen lázadó jobboldali csoportokat. A nyolcvanas években egy vacsorán mutatták be egy kubai hírszerzőnek, és rögtön beleegyezett abba, hogy belép közéjük.

El is ment Havannába a kiképzésre, majd csatlakozott az amerikai hírszerzéshez. Ezután csaknem két évtizeden keresztül néhány hetente találkozott a kubai hírszerzés képviselőivel különféle éttermekben, ahol átadta az információit.

Montes szabadulása után öt évig felügyelet alatt marad, és figyelik azt is, miket néz meg az interneten. Azt is megtiltották neki, hogy a kormánynak dolgozzon, vagy hogy engedély nélkül kapcsolatba lépjen külföldi ügynökökkel.

Kapcsolódó írásaink

Műhold csapódik a Földbe

ĀA becsapódás becsült időpontjában egy-két óra eltérésre számítanak, annak pontos helyszínét még nem tudni