Krónika

Margaret Atwood és Ethan Hawke kiadás előtt álló kéziratait próbálta meg csalafintasággal ellopni egy férfi

Csalás vádjában bűnösnek vallotta magát az az olasz férfi, aki magát nagynevű könyvkiadók illetékesének adta ki, hogy kiadás előtt álló kéziratokat, köztük neves szerzőkét is, megszerezzen, és sajátjaként adhasson tovább – közölte a New York-i ügyészség pénteken.

Margaret Atwood és Ethan Hawke kiadás előtt álló kéziratait próbálta meg csalafintasággal ellopni egy férfi
Képünk illusztráció
Fotó: MH

A Londonban élő Filippo Bernardini – aki a New York-i Simon and Schuster könyvkiadó alkalmazásában állt – több mint ezer kéziratot próbált megszerezni csalárd módon, köztük olyan neves szerzőkét, mint Margaret Atwood vagy a színész Ethan Hawke.

Bernardini 2016 óta mintegy 160 hamis e-mail-címet gyártott, amelyekkel nagynevű kiadók tisztviselőjének adta ki magát. A címek ránézésre könnyedén összetéveszthetőek voltak az adott név eredeti tulajdonosáéval: munkaadójának nevét imitálva például a „simonandschuster” előtag helyett – az m betűt rn-re cserélve – „sirnonandschuster” névvel alkotott címet.

Trükkjeivel mások mellett egy Pulitzer-díjas szerzőt is megtévesztett.

Filippo Bernardinit egy évvel ezelőtt, az egyik New York-i reptérre érkezvén vették őrizetbe. Ekkor ártatlannak vallotta magát, pénteken azonban csalás vádjában beismerte bűnösségét. Tizenöttől huszonegy hónapig terjedő szabadságvesztésre számíthat. A Simon and Schuster könyvkiadót nem vádolták meg mulasztással.

Kapcsolódó írásaink