Krónika

Lengyelországban másfél millióan vettek részt a vízkeresztnapi háromkirályok-felvonulásokon

Varsóban mintegy 80 ezren vettek részt pénteken a háromkirályok Jézus-imádásának bibliai történetét felelevenítő vízkeresztnapi felvonulásokon, Lengyelország-szerte összesen másfél millióan vonultak fel, többen, mint a koronavírus-járvány kitörése előtt.

Lengyelországban másfél millióan vettek részt a vízkeresztnapi háromkirályok-felvonulásokon
A három királyok felvonulása a 2009-ben egy varsói katolikus iskola által kezdeményezett, népi betlehemezési hagyományra visszanyúló népünnepély
Fotó: AFP/ANADOLU AGENCY/Omar Marques

A háromkirályok-felvonulások résztvevőit Ferenc pápa üdvözölte pénteki Úrangyala imádsága keretében. Videóüzenetét továbbította a résztvevőknek Andrzej Duda és felesége, Agata Kornhauser-Duda.

Az államfő fontos szolidaritási gesztusnak nevezte, hogy a felvonulás programjában nemcsak lengyel, hanem ukrán karácsonyi dalokat is énekeltek.

A látványos és színes fővárosi felvonuláson számos család gyerekekkel együtt vett részt. A menet a királyi palota előtti téren a Piotr Jarecki varsói segédpüspök által mondott déli ima után átvonult a belvárosi utcákon az egyik varsói főtérre, ahol egy élő betlehemnél a napkeleti bölcsek és kíséretük jelképesen hódoltak a kisded Jézusnak.

Az egybegyűltekhez mondott beszédében egy másik varsói püspök, Michal Janocha a szombaton ünnepelt ortodox karácsony alkalmából békét és reményt kívánt Ukrajnának. A bibliai Heródes katonái „sok ártatlan gyermeket öltek meg Betlehemben, de a győzelem Krisztusé, aki békét és reményt hoz” – jelentette ki.

A rendezvényen jótékonysági gyűjtést tartottak, amelyből egy Kenya fővárosában, Nairobiban működő iskolát támogatnak.

A háromkirályok felvonulása a 2009-ben egy varsói katolikus iskola által kezdeményezett, népi betlehemezési hagyományra visszanyúló népünnepély. A fővárosi szokáshoz a későbbi években egyre több város és vidéki település csatlakozott, ma már Európa legnagyobb betlehemes játékának is nevezik. Amint a PAP hírügynökséggel a szervezők közölték, a felvonulást idén 753 lengyelországi és több külföldi helyszínen tartották meg hasonló forgatókönyv alapján, a szervezők által küldött minták szerint készült jelmezekkel.

2022-ban és 2021-ben a háromkirályok-felvonulások a koronavírus-járvány miatt egyszerűsített forgatókönyv szerint zajlottak. A járványkorlátozások bevezetése előtt, 2020 januárjában a lengyelországi vízkeresztnapi felvonulásokon mintegy 1,3 millióan vettek részt.

Lengyelországban vízkereszt ünnepe 2011 óta munkaszüneti nap.

Kapcsolódó írásaink