Krónika

XVI. Benedek pápánál már nem használták a rejtélyes kalapácsot

A gyakorlat az 1960-as években a második vatikáni zsinat reformjaival véget ért

Már az ünnepek alatt érkeztek aggasztó hírek arról, hogy az egykori pápa rendkívül rossz egészségügyi állapotban van, életéért hívők milliói aggódtak és imádkoztak. Szilveszter reggelén értesült a világsajtó a megrendítő fejleményről, miszerint meghalt XVI. Benedek – írja a Promotions.

XVI. Benedek pápánál már nem használták a rejtélyes kalapácsot
XVI. Benedek pápa
Fotó: Vatican News

2005-től 2013-ig töltötte be az egyház legmagasabb pozícióját a német származású pápa. Egészségügyi okokra hivatkozott, mikor lemondott – erre egyébként 600 éve nem volt korábban példa. Halálának okán érdemes szót ejteni egy meglehetősen furcsa vatikáni szokásról, rejtélyről.

A camerlengo – a pápa helyettese – feladata, hogy megállapítsa, ha az aktuális egyházfő eltávozott az élők sorából. Régebben ezt úgy hajtották végre egy bizarr hiedelem és legenda szerint, hogy háromszor a fejére ütötték egy ünnepi ezüst kalapáccsal, majd saját anyanyelvén szólították őt a születési nevén. Ha nem reagált, és a pulzusát sem tudták kitapintani, a camerlengo bejelentette a pápa halálát.

A régi időkben nehezebb feladat volt megállapítani egy személy halálát, a szokást a hiedelem szerint elvileg XXIII. Szent János esetében is alkalmazták még, aki 1963-ban hunyt el. A The Guardian több mint tizenöt éve úgy fogalmazott, hogy az évek során rituális hagyománnyá vált az ezüst kalapács használata a Vatikánban.

Ami az ezüst kalapácsot illeti, évszázadokon át valóban a pápa halálának igazolására használták, mígnem a gyakorlat az 1960-as években a második vatikáni zsinat reformjaival véget ért" – írja a Snopes.

II. János Pál pápa 2005-ös halálának okán is elővették a külföldi sajtóorgánumok az ügyet, viszont egymásnak ellentmondó kijelentéseket tettek. Érdekesség, hogy egyesek szerint a Beatles Maxwell’s Silver Hammer című dalának (Maxwell Ezüst Kalapácsa) is köze van az egyházi hagyományhoz.

Mint írják, az eszköz a legenda szerint ébenfából és aranyozott ezüstből készült, mérete 22×9×2 centiméter. A Vatikán egyébként mélyen hallgat az esettel kapcsolatban, egyetlen alkalommal szólaltak fel, akkor úgy fogalmaztak, hogy a történet csupán mítosz.

Kapcsolódó írásaink