Krónika

Oslóban átadták az idei Nobel-békedíjat

A díjazottakat a hatalmon lévőket bíráló és az alapvető polgári jogok védelmében végzett, sokéves munkájukért tüntették ki

Átadták szombaton az idei a Nobel-békedíjat a norvég fővárosban, Oslóban, a városházán.

Oslóban átadták az idei Nobel-békedíjat
Natalia Pinchuk, a bebörtönzött fehérorosz aktivista felesége, Ales Bialiatski, a Memorial orosz emberi jogi szervezet elnöke, Jan Racsinszkij, valamint Oleksandra Matviichuk
Fotó: AFP/Javad Parsa

A világ legjelentősebb politikai kitüntetését a betiltott orosz Memorial emberi jogi szervezet, a kijevi Polgári Szabadságjogok Központja (CCL) és a bebörtönzött fehérorosz emberi jogi ügyvéd, Alesz Bjaljacki, a Vjaszna (Tavasz) emberi jogi szervezet alapítója kapta.

A CCL elnöke, Olekszandra Matvijcsuk és a Memorial vezetője, Jan Racsinszkij személyesen vehette át a kitüntetéseket és okleveleket. A másfél éve börtönben ülő Alesz Bjaljackinak a hatóságok nem engedélyezték a részvételt az ünnepségen. Őt felesége, Natalja Pincsuk képviselte.

A díjazottakat a hatalmon lévőket bíráló és az alapvető polgári jogok védelmében végzett, sokéves munkájukért tüntették ki. A csoportok sokat tettek azért, hogy dokumentálják a háborús bűnöket, az emberi jogok megsértését és a hatalommal való visszaélést – mondta a díj zsűrije.

„Együttesen bizonyítják a civil társadalom jelentőségét a béke és a demokrácia szempontjából” – mondta Berit Reiss-Andersen, a norvég Nobel-bizottság elnöke.

Kapcsolódó írásaink