Krónika

Európában havat hozhat a téli időjárás

Kontinensünkön említést érdemlő magasnyomást csupán a Kaszpi-tengertől északra, északnyugatra, valamint a nyugati partvidék fölött lehet találni, ezeken a tájakon csendes az idő.

Időjárási helyzet Európában

A szárazföld túlnyomó részének időjárását ciklonok, valamint a hozzájuk tartozó frontálzónák alakítják – egy ilyen, hosszan elnyúló frontrendszer húzódik a Baltikumtól Ukrajnán és a Kárpát-medencén át egészen a Földközi-tenger nyugati medencéjéig, ez választja el a tőle északra húzódó hideg, sarkvidéki eredetű légtömeget a mediterrán térségben elhelyezkedő, jóval enyhébb levegőtől.

Emiatt ettől a frontrendszertől északra már egyre inkább a havazás, valamint a téli idő a jellemző, míg délebbre az eső esik, helyenként zivatarok is kialakulnak.

A Kárpát-medence a következő 36 órában egyre inkább az említett frontrendszer délnyugati ágán található mediterrán ciklon előoldalára kerül, emiatt egyre nagyobb nedvességtartamú, igen enyhe légtömeg áramlik fölénk.

Várható időjárás

Sok lesz a felhő: átmeneti szakadozások inkább csak reggelig lehetnek, addig inkább csak időszakos, gyenge csapadék fordulhat elő (leginkább eső, a köddel, rétegfelhőzettel borított tájakon szitálás, esetleg ónos szitálás, hószállingózás).

Péntekre azonban mindenütt záródik a felhőtakaró, miközben a délnyugat felől érkező terebélyes csapadékrendszer a nap folyamán szinte az egész országra átterjed: sokfelé várható eső, zápor, az esti, késő esti órákban akár zivatar is kialakulhat.

Ekkor nagy területen kiadós mennyiség valószínű.

Éjjel átmenetileg ismét terjeszkedik a köd, illetve a rétegfelhőzet, amely pénteken viszonylag gyorsan megszűnik. Az ország nagyobb részén általában mérsékelt marad a légáramlás, ugyanakkor holnap főként a Dél-Alföldön nagy területen kísérhetik élénk, erős lökések a déli, délkeleti szelet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet –4 és +5 fok között várható, amely helyenként már a késő esti órákig beállhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken északon és nyugaton 3 és 7, másutt 7 és 12 fok között valószínű. Több helyen az esti órákban állhat be a maximum.

Hétvégi időjárás

Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Pénteken napközben a köd a legtöbb helyen feloszlik, ugyanakkor túlnyomóan borult lesz az ég, sokfelé várható ismétlődő eső, zápor, az esti órákban akár zivatar is előfordulhat, nagy területen kiadós mennyiség valószínű.

Főként a Dél-Alföldön nagy területen kísérik élénk, erős lökések a déli, délkeleti szelet, másutt jobbára mérsékelt marad a légáramlás. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken északon és nyugaton 3 és 7, másutt 7 és 12 fok között valószínű, több helyen az esti órákban állhat be a maximum.

Szombaton túlnyomóan borult időre kell számítani.

Az eső, záporeső hajnalra a keleti, déli részekre szorul vissza, majd napközben délnyugat felől újabb, kiterjedt csapadékzóna érkezik. Estétől az Alpokalján megnő a havas eső, havazás esélye. A többnyire északnyugati, északi szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. A minimum-hőmérséklet 1 és 10, a maximum 3 és 12 fok között alakul, délkeleten, keleten lehet melegebb.

Vasárnap erősen felhős vagy borult időre van kilátás.

Többfelé kell számítani esőre, amit nyugat felől egyre nagyobb területen havas eső, havazás válthat fel. Az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik. A hőmérséklet hajnalban –1 és +10 fok között alakul, délkeleten, keleten lehet majd a magasabb értékeket mérni. Napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet.

Kapcsolódó írásaink