Krónika

Feltételesen szabadlábra helyezték a több száz ember haláláért felelős bali pokolgépkészítőt

Indonézia feltételesen szabadlábra helyezte szerdán a 202 ember haláláért felelős bali pokolgépkészítőt, miután letöltötte húszéves börtönbüntetése felét.

Feltételesen szabadlábra helyezték a több száz ember haláláért felelős bali pokolgépkészítőt
Szabadlábra helyezték a pokolgépes robbantót aki több mint kétszáz ember haláláért felel
Fotó: AFP/Bay Ismoyo

Umar Patek az al-Kaida terrorhálózathoz köthető Dzsema Iszlamíja szélsőséges szervezet egyik vezetője volt. Ezt az iszlamista szervezetet vádolták a 2002-ben két éjszakai szórakozóhely ellen elkövetett pokolgépes merénylettel a Kuta Beach üdülőhelyen. A halálos áldozatok között 88 ausztrál állampolgár is volt, így Ausztrália hevesen tiltakozott a terrorista szabadlábra helyezése ellen.

Az indonéz hatóságok ugyanakkor azt közölték, hogy az 55 éves Patek, valódi nevén Hisyam bin Alizein a börtönben sikeresen megjavult, és abban fogják hasznát venni, hogy eltántorítson más szélsőségeseket a terrorizmustól.

Patek eredetileg húsz évben meghatározott büntetését összesen 33 hónappal csökkentették, így teljesítette a szabadlábra helyezés feltételét azzal, hogy letöltötte büntetése kétharmadát.

Pateket abban találták bűnösnek, hogy pokolgépet készített, amit aztán autóba rejtettek, és egy másik terrorista robbantott fel a Kuta Beach-i Sari Club szórakozóhely előtt pár pillanattal azt követően, hogy egy kisebb pokolgépet hozott működésbe egy öngyilkos merénylő a közeli Paddy’s Pubban.

Patek még a terrorcselekmények előtt elhagyta Balit, és kilenc évig volt szökésben mint Ázsia legkeresettebb terroristája. 2012-ben ítélték el húsz év börtönre.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom