Krónika

Emberi jogi díjjal tüntették ki Harry herceget és Meghan hercegnét

Az amerikai Robert F. Kennedy Emberi Jogi Alapítvány Ripple of Hope díjjal tüntette ki Harry herceget és feleségét, Meghan hercegnét a rasszizmus ellen és a mentális egészségért folytatott társadalmi tevékenységük elismeréseként – közölte az alapítvány.

Emberi jogi díjjal tüntették ki Harry herceget és Meghan hercegnét
Meghan Markle és Harry herceg a 2022-es Robert F. Kennedy emberi jogi Ripple of Hope gálán
Fotó: AFP/John Nacion

A hercegi pár a kedd este New Yorkban rendezett díjátadón Kerry Kennedytől, a néhai Robert F. Kennedy amerikai szenátor lányától, az alapítvány elnökétől vette át díját.

A csaknem 50 éve működő alapítvány olyan vezetőket tüntet ki, akik kormányok, vállalatok, jogi vagy szórakoztatóipari vezetőként „rendíthetetlenül elkötelezettek a társadalmi változások mellett és az egyenlőség, az igazságosság és az emberi jogok védelméért és előrehaladásáért dolgoznak”.

Kerry Kennedy a díj átadásakor kiemelte: a pár „elképesztő bátor” volt, hogy hangot mert adni annak a faji megkülönböztetésnek és lelki megpróbáltatásoknak, melyekben részük volt.

A díj nevére utalva a hercegi pár közleményében azt írta, hogy „a remény apró fodrozódásából a változás hulláma válhat”.

A díjátadó csupán néhány nappal előzte meg a pár Netflixen debütáló dokumentumsorozatát, amely várhatóan részletesebb betekintést kínál a brit királyi család és a Buckingham-palota színfalai mögé.

Tavaly márciusban Harry és Meghan átfogó, kétórás interjút adott Oprah Winfrey-nek. A nagy port kavart interjúban beszámoltak azokról a „rasszista megnyilvánulásokról”, melyek őket érték, mielőtt visszavonultak a királyi családhoz kapcsolódó hivatalos feladatoktól, és 2020-ban Kaliforniába költöztek.

A sorozat előzetesében a herceg azzal vádolta meg az uralkodócsaládot, hogy információkat szivárogtattak ki a magánéletükről. A Buckingham-palota egyelőre nem reagált az állításokra.

Kapcsolódó írásaink