Krónika

Olajszőnyeg lepte el a venezuelai Lecheria városának partvonalát

Olajszőnyeg lepte el négy kilométer hosszan a kedvelt turisztikai célpontnak számító venezuelai Lecheria partvonalát – közölte kedden a város polgármestere.

Olajszőnyeg lepte el a venezuelai Lecheria városának partvonalát
A kép illusztráció
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Manuel Ferreira katasztrofális látványnak nevezte a történteket. „Az olajtermelésért felelős hatóságok nem nyújtottak semmi információt, bár a valóság önmagáért beszél” – panaszolta Ferreira Twitter-oldalán. Egyben elrendelte az érintett partszakaszok lezárását legalább 72 órára Los Canales, Lido és Cangrejo üdülőhelyeken.

Mindeddig sem Nicolás Maduro elnök kormánya, sem a PDVSA állami olajtársaság nem nyilatkozott, hogy mi okozhatta a szivárgást, valamint hogy mekkora mennyiségű olaj került a tengerbe Anzoategui állam partvidéke mentén.

A közeli Puerto La Cruz olajfinomító napi 200 ezer hordó nyersolaj feldolgozására rendelkezik kapacitással. Mindemellett naponta számos tanker vesz föl a venezuelai és a külföldi piacokra szánt nyersolajat és földgázt.

Az olajtermelés azonban jelentősen csökkent az utóbbi években Venezuelában. Maduro kormányának bírálói szerint ez az infrastruktúra rossz karbantartására és a korszerűsítést célzó befektetések elmaradására vezethető vissza, aminek következtében gyakoribbá váltak a meghibásodások és szivárgások.

Kapcsolódó írásaink