Krónika

Meghalt Kirstie Alley amerikai színésznő

Meghalt hétfőn, 71 éves korában Kirstie Alley amerikai színésznő, aki a Cheers című sorozatban nyújtott alakításáért Emmy-díjat kapott, a mozivásznon pedig a Nicsak, ki beszél?-sorozat filmjeiben ismerhette meg a világ.

Meghalt Kirstie Alley amerikai színésznő
Kirstie Alley
Fotó: TriStar Pictures / Management Com / Collection ChristopheL via AFP

Alley haláláról gyerekei, True és Lillie Parker számoltak be a Twitteren, és a hírt a színésznő menedzsere is megerősítette. A színésznő halálát rákbetegség okozta, amelyet csak a közelmúltban diagnosztizáltak nála.

„Amilyen lenyűgöző volt a képernyőn, olyan csodás volt anyaként és nagymamaként” – tudatták közleményükben a gyermekei.

A színésznő a kansasi Wichitából származott és a kansasi állami egyetemre járt, de nem szerzett diplomát, hanem Los Angelesbe költözött. Eleinte vetélkedőkben szerepelt a tévéképernyőn, első filmszerepe az Űrszekerek II. – Khan haragja című sci-fiben volt 1982-ben.

A Cheersben 1987 és 1993 között szerepelt. A vígjátéksorozat népszerűségének csúcsán csatlakozott a stábhoz, és a legjobb női sorozat-főszereplőnek járó Emmy-díjat nyerte el alakításáért 1991-ben. Két évvel később pedig újabb Emmy-szobrocskát vihetett haza a David anyja című tévéfilm főszerepéért.

A mozivásznon az áttörést a Nicsak, ki beszél! című film hozta meg számára 1989-ben, amelynek folytatásai, a Nicsak, ki beszél még! és a Nicsak, ki beszél most! is nagyon sikeresek voltak. A filmben a szingli anyaként magára maradó Kirstie Alley partnere férfi főszereplőként John Travolta volt, aki az éjszaka szintén a közösségi médiában búcsúzott tőle.

„Szeretlek, Kirstie. Tudom, hogy még találkozunk egyszer” – írta a színész az Instagramon.

Kapcsolódó írásaink