Krónika

Egy hétig megváltozik a repülőtér neve

A fogyatékossággal élők világnapjára Anne de Gaulle-ra nevezik át a párizsi repülőteret

A párizsi Roissy-Charles-de-Gaulle repülőteret a fogyatékossággal élők december 3-i világnapja alkalmából ideiglenesen átnevezik Paris-Anne-de-Gaulle repülőtérnek, a néhai francia államfő legfiatalabb, fogyatékossággal élt lányáról – jelentette be pénteken az Anne de Gaulle Alapítvány.

Egy hétig megváltozik a repülőtér neve
Párizsi látkép
Fotó: Facebook/Paris+ par Art Basel

Szombattól kezdve egy héten át Franciaország legnagyobb és a világ hatodik legnagyobb repülőterének vizuális identitása megváltozik, és arra fog emlékeztetni, hogy csak mindenki bevonásával jöhet létre egy olyan társadalom, amely felkarolja a fogyatékossággal élőket annak érdekében, hogy jobban beilleszkedjenek a társadalomba – írta közleményében az alapítvány.

Az átmeneti névváltozás a 2A és 2B terminálok külső homlokzatán, valamint a 2E és a 2F terminálok belső tereiben lesz látható.
A frankofón országokból érkező járatok utasait franciául és angolul a Paris-Anne-de-Gaulle repülőtéren fogja köszönteni az Air France-KLM légitársaság személyzete.
„A repülőtér ideiglenes átnevezése történelmi és példátlan eszköz a termináljainkon a figyelemfelhívásra a francia és a külföldi utasaink felé az alapítvány és az általa képviselt ügy szükséges pedagógiájához” – vélte Augustin de Romanet, a párizsi repülőterek igazgatóságának elnöke a közleményben.

Jean Vendroux, az Anne de Gaulle Alapítvány elnöke szerint „eljött az idő a paradigmaváltásra a fogyatékossággal élők jobb támogatásához, de a teljes társadalom előrelépéséhez is”.

Charles és Yvonne de Gaulle legfiatalabb lánya, Anne de Gaulle (1928–1948) Down-szindrómával jött a világra. A nevét viselő alapítványt 1945-ben a szülei hozták létre a fogyatékossággal élők támogatására.

Kapcsolódó írásaink