Krónika

Online erőszak érheti a gyerekeket, figyeljünk rájuk!

A gyerekeket módszeresen fel kell világosítani az online erőszak formáiról – írta pénteki jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Online erőszak érheti a gyerekeket, figyeljünk rájuk!
Felvilágosítással az online erőszak ellen
Fotó: Pexels

Az interneten is megjelenő szexuális kizsákmányolás, fényképekkel zsarolás és a közösségi oldalakon zajló cikizés ellen nagy sikerrel lehet felvenni a harcot a különféle módszereket (videó, játékok, poszterek, beszélgetések, szerepjátékok) elegyítő iskolai programokkal – vélekedett a WHO.

A fiataloknak kézzelfogható eszközöket kell adni a nem kívánt viselkedéseknek és a kortárscsoport nyomásgyakorlásának elhárítására. Ehhez fontos, hogy ismerjék az asszertivitást sugalló testbeszédet, a konfliktusok békés rendezését segítő stratégiákat, annak lehetőségeit, hogy miként tudják megvédeni az áldozatokat, illetve rendelkezzenek kellő empátiával és önuralommal – állt a jelentésben.

A szexuális edukáció is hozzátartozik ahhoz az eszköztárhoz, amely segít kivédeni az online támadásokat és a kapcsolati erőszak egyéb formáit – tette hozzá a WHO.

A megelőző célú programok különösen akkor sikeresek, ha több héten át tartanak. Egy egyszeri esemény hatásai nem annyira tartósak. Az online zaklatásról szóló felvilágosítást célzó, eredményesnek bizonyuló programok átlagosan 22 hétig zajlottak – mutatott rá a jelentés.

A szexuális kizsákmányolás megelőzését célzó programoknak nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a közvetlen környezettől – családtagoktól vagy ismerősöktől – érkező erőszak veszélyeire – figyelmeztetett a WHO. A fiataloknak meg kell tanulniuk, hogy néz ki egy egészséges kapcsolat, és milyen kockázatokat rejt, ha intim információkat vagy fotókat osztanak meg magukról.

Kapcsolódó írásaink