Krónika

Úgy szeretnénk végre egy fehér karácsonyt!

Hull a pelyhes. Vagy nem.

Úgy szeretnénk végre egy fehér karácsonyt!
Képünk illusztráció
Fotó: Pexeles

Kimondottan változékony, csapadékos és jobbára enyhe időt hoz majd az előrejelzések szerint a december. Igaz, hogy téli hónap, de egy kis havat és fagyos időt legfeljebb a hónap elején láthatunk, az utána következő időszakot már az enyheség és a gyakori csapadék, az eső jellemzi majd.

December 19–25. között, a karácsonyi ünnepek körül, egy észak felől a kontinens belső vidékei felett keletre vonuló markáns ciklon hoz némi izgalmat időjárásunkban. A ciklon hátoldalán érkező hideg levegő zöme azonban elkerüli hazánkat, emiatt a csapadék nagy része eső lesz, havazásra legfeljebb a hegyekben számíthatunk.

A folytatásban már az Izland feletti középponttal kimélyülő ciklon határozza meg kontinensünk időjárását, amely az Atlanti-óceán térségéből igen nedves, de továbbra is enyhe levegőt szállít majd az ünnepek alatt hazánk térségébe. A hétvégén emiatt esős és egyáltalán nem telet idéző időjárásban lesz részünk.

Rögtön megkaptuk tehát a választ a címben feltett kérdésre: nem, sajnos idén sem lesz fehér a karácsony.

Az év utolsó napjaira már pár fokkal hidegebb levegő érkezik fölénk, de a csapadékot hozó frontok elkerülik az országot, így hűvösebbre fordul ugyan az idő, megjelennek az éjszakai fagyok is, de komolyabb csapadék ekkor nem valószínű.

Az igazi télre, havazásra, kemény fagyokra egészen január közepéig várnunk kell, akkor viszont... 

Kapcsolódó írásaink