Krónika

Nagycsaládos disznóvágás Kishegyesen

Ismét disznótort tartott a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete a település focipályáján. Az eseménynek a hagyományőrzés mellett karitatív célja is van.

Nagycsaládos disznóvágás Kishegyesen
A hagyományos disznóölés is a közösséget erősíti
Fotó: A KINCsE közösségi oldala

A megnövekedett árak miatt idén csak több forrás segítségével tudták összehozni a hagyományos disznótort a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesületének (Kincse) tagjai. Mint a Vajdasági Magyar Szó tudósítójának Kerepes Árpád, a szervezet elnöke elmondta, az eseményt már hatodik alkalommal tartották meg.

Kiderült, a hagyományőrző disznóvágás költségeire idén a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től, a község önkormányzatától és a Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetségétől kaptak támogatást. Az elnök egyben utalt arra is, hogy a húsfeldolgozás során igyekeztek mindent a hagyományos módon végezni. Az eseményen a kántálás hagyományát is felelevenítették.

Tumbász Kornélia kishegyesi óvónő készített fel egy csapat gyereket, akik bemutatták ezt a hagyományt, majd szavaltak is – fogalmazott. A disznóvágáson részt vevő fiatalok számára pedig kézműves-foglalkozásokat is tartottak. Kerepes Árpád hozzátette, reggelire az asszonyok lángost sütöttek, míg ebédre ez alkalommal szármát szolgáltak föl – miközben a munkával párhuzamosan szólt a zene így vidám hangulatban telt az idő. A nap végén minden résztvevő gazdag kóstolót vihetett haza.

A Kincsé-nek az idén még egy nagyobb volumenű eseménye lesz. Az egyesületbe betagozódott családok 15 évnél fiatalabb gyermekei mikuláscsomagot fognak kapni december elején. Idén ötvenöt tasak készül, és ez az akció is a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.

Kapcsolódó írásaink