Krónika

Elítélt bandavezér ugrott be helyettesíteni a matektanárt egy román iskolában

Megdöbbentő hírek kaptak szárnyra egy romániai iskola kapcsán, ugyanis a diákok szerint egy korábban elítélt, közismert bűnbandavezér dolgozik matematikatanárként a tordai Mihai Viteazul Főgimnáziumban. A diákok és a szülők felháborodva tiltakoznak, miközben az igazgató és a tanári kar 23 tagjának lemondását követelik.

Elítélt bandavezér ugrott be helyettesíteni a matektanárt egy román iskolában
Képünk illusztráció
Fotó: pexels-photo

Ovidiu Vanceát néhány évtizeddel ezelőtt a tordai alvilág fejeként ismerték, akinek számos bűncselekmény fűződik a nevéhez, korábban például kábítószer-csempészet miatt is eljárás indult ellene.

Emellett 2003-ban azzal gyanúsították, hogy az ő utasítására dobott valaki kézigránátot egy helyi pizzázóra, ezzel megfélemlítve a tulajdonost és a lakosokat, továbbá terrorizmus gyanúja miatt is vizsgálódtak ellene, de végül ejtették az ügyet. Később 2010-ben ítélték el, miután az általa vezetett bűnszervezet több építőanyag-lerakatot is átvert azzal, hogy egyszerűen nem fizették ki a termékeket – derül ki a Főtér beszámolójából.

A tanfelügyelőség viszont állítja, hogy Vancea nem dolgozik hivatalosan az iskolában, hiszen szerződést sem kötöttek vele, ehelyett egy másik tanáron keresztül jelezte, hogy szívesen beugrana helyettesíteni a betegszabadságon lévő tanárt.

Az ügy végül botrányba fulladt, a szülők és a diákok pedig felháborodva tiltakoznak, miközben az igazgató és a tanári kar 23 tagjának lemondását követelik.

A Kolozs megyei diáktanács közleménye szerint mindez azt bizonyítja, hogy a tanintézetek számára nem prioritás a diákok jóléte és biztonsága, valamint jelzi, mekkora gondok vannak a romániai oktatási rendszerben.

Kapcsolódó írásaink