Krónika

Olajjal öntötték le aktivisták Gustav Klimt Élet és halál című festményét

Olajjal öntötték le kedd délelőtt az Utolsó Nemzedék nevű környezetvédelmi aktivista csoport tagjai Gustav Klimtnek a bécsi Leopold Múzeumban őrzött, Élet és halál című festményét, majd egyikük a képet védő üvegtáblához ragasztotta magát.

Olajjal öntötték le aktivisták Gustav Klimt Élet és halál című festményét
Gustav Klimt Élet és Halál című festménye a bécsi Leopold Múzeumban
Fotó: Leopold Museum, Wien/ Manfred Thumberger

Az aktivista csoport a Twitteren osztotta meg az akcióról készült videót, nem sokkal később a múzeum megerősítette a hírt. A képet védő üvegről és a keretről azonnal letörölték a fekete olajat, az azonban egyelőre nem világos, hogy a festményben keletkezett-e kár. „Csak remélni tudjuk, hogy a festmény nem sérült meg” – húzta alá a múzeum szóvivője az MTI tudósítása szerint.

A keddi napon a múzeum ingyenes belépést biztosított a látogatóknak. A belépők táskáját és csomagjait a szokott módon átvizsgálják, az aktivisták azonban a ruhájukba rejtett forróvizes palackban csempészték be a fekete olajat. Az aktivisták újabb akciója miatt a múzeum több termét le kellett zárni a látogatók előtt, a rendőrök a helyszínre érve felvették az elkövetők adatait.

A környezetvédő csoport tagjai a Klimt-festmény leöntése közben a fosszilis energiahordozók ellen szólaltak föl, a földgáz- és kőolajfúrások szerintük az emberiség halálos ítéletével egyenlőek, s így a „klímapokol” felé száguldunk. „Már ötven éve tisztában vagyunk a problémával, amelyet ha nem kezelünk, a Föld tönkre fog menni” – kiabálták a távirati iroda tudósítása szerint.

Az Utolsó Nemzedék aktivistacsoport a múlt héten ugyancsak Bécsben hívta föl magára a figyelmet: ekkor a bécsi Természettudományi Múzeumban ragasztották magukat a dinoszauruszok termében az egyik talpazathoz, így tiltakozva az osztrák kormány környezet- és energiapolitikája ellen. Ezt megelőzően több országban is akcióba léptek, amelyek során olyan festők műalkotásai estek áldozatul, mint Vincent van Gogh, Claude Monet, Andy Warhol vagy Henri de Toulouse-Lautrec.

Kapcsolódó írásaink