Krónika

Ausztria hosszabbít, Szlovénia sérelmez

Szlovénia indokolatlannak tartja az osztrák határellenőrzés meghosszabbítását

A szlovén külügyminisztérium indokolatlannak tartja, hogy Ausztria hat hónappal meghosszabbította a határellenőrzést a két ország közötti belső schengeni határon, mondván hogy Ausztria nem tudja bizonyítani az új biztonsági fenyegetés fennállását – közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV) a tárca közleményére hivatkozva.

Ausztria hosszabbít, Szlovénia sérelmez
Illegális migránsok útban Szlovákia felé
Fotó: MH

Ausztria októberben értesítette az Európai Bizottságot, az Európai Parlamentet és a többi uniós tagállamot arról a döntéséről, hogy további hat hónappal, 2023 májusáig meghosszabbítja az ellenőrzést a szlovén határon, amelyet még a 2015-ös migrációs válság idején vezetett be, és amelyet azóta is félévente meghosszabbít.

A mostani kiterjesztés okaként Ausztria ismét a megnövekedett migrációs áramlást jelölte meg.
Válaszul a szlovén külügyminisztérium az EU-bíróság ítéletére hivatkozott, amely szerint a schengeni határrendszer szabályzata komoly belbiztonsági fenyegetettség esetén módot ad a határellenőrzés visszaállítására, de csak egy alkalommal, hat hónapra. Azután csak egy másik okkal indokolható a hosszabbítás.

A szlovén belügyminisztérium adatai szerint az osztrák rendfenntartó hatóságok az év első kilenc hónapjában 39 illegális migránst küldtek vissza Szlovéniába, tavaly, az év azonos időszakában, ez a szám 45 volt.
Szlovénia ezért indokolatlannak tartja az eljárást, és azt várja Ausztriától, hogy megszünteti az egyoldalú ellenőrzést a közös határon – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink